Racing

Premiärdags för Felix Rosenqvist i IndyCar

För snart ett halvt år sedan skrev Felix Rosenqvist på för toppstallet Chip Ganassi Racing i amerikanska IndyCar. Sedan dess har den 27-årige smålänningen väntat tålmodigt på sin debut – men nu är den väntan äntligen över.

I helgen är det dags: säsongspremiären i Amerikas främsta formelbilsmästerskap är här. Med start på fredag ska det 24 man starka startfältet nu ställas öga mot öga på de spektakulära gatorna i St. Petersburg, Florida – och Rosenqvist är redo att ge sig in i matchen.

Foto: IndyCar / Ganassi

-Jag har väntat på den här helgen sedan i september, när det här blev klart, säger Felix Rosenqvist. Jag är grymt taggad, men också samlad. Man vet aldrig var man står när man kommer till ett nytt mästerskap, eller vad man kan förvänta sig. Det är klart att man har lite premiärnerver, men det tror jag är hälsosamt. Det ska bli otroligt kul att komma igång!

Rosenqvist går alltså in i sin debutsäsong i IndyCar som en av två förare hos anrika Chip Ganassi Racing – ett av mästerskapets mest framgångsrika team genom alla tider. Den svenske nykomlingen ställs sida vid sida med den femfaldige och regerande mästaren Scott Dixon (Nya Zeeland) i vad som bara kan beskrivas som en drömchans i en av motorvärldens mest eftertraktade sitsar.

-Ribban kunde inte vara högre lagd än vad den är, fortsätter Rosenqvist. Scott är den bästa IndyCar-föraren i modern tid och det är en stor ära att få förtroendet att vara hans teamkamrat. Jag har en stor chans att lära mig av honom och jag kommer att suga åt mig så mycket jag någonsin kan. Vi är ganska lika som personer och jag är säker på att vi kommer fungera bra ihop.

Helgens premiär äger alltså rum i St. Petersburg, Florida – en 2.9 km lång stadsbana vackert belägen utmed stadens palmbeklädda kust. Layouten präglas av en ovanligt bred start- och målraka, positionerad på en av landningsbanorna på den lokala flygplatsen, men är i övrigt av klassisk stadsbanekaraktär med åtskilliga 90-graderskurvor och oförlåtande betongmurar.

Felix Rosenqvist har tävlat – och vunnit – i St. Petersburg en gång tidigare; 2016 i IndyCar-seriens underdivision Indy Lights. Den gången ledde han från start till mål och vann från pole position under sin debuthelg i det mästerskapet.

-Jag har förstås bra minnen från St. Pete, och det är en skön känsla att bära med sig in i ett så stort sammanhang som ens IndyCar-debut, menar Rosenqvist. Jag gillar banan, men de flesta i fältet har trots allt tävlat här betydligt mer än jag. Vi får se. Jag kommer att ge allt. Försäsongen har varit positiv och jag tycker själv att jag kör bättre än någonsin just nu – hur långt det räcker visar sig i helgen!

Tävlingarna i St. Petersburg inleds med två träningspass, vardera 45 minuter långt, på fredag. Därefter väntar ytterligare en träning på lördag morgon lokal tid, innan fokus skiftar till säsongens första tidskval där det första riktiga formbeskedet kommer att levereras.

Racet, som sträcker sig över 110 varv, körs på söndag kväll kl. 18.30 svensk tid och sänds LIVE på Viasat Motor och Viaplay.

Felix Rosenqvist kör bil #10, sponsrad av NTT DATA och försedd med Honda-motor, i årets IndyCar-mästerskap. Han är en av fem nykomlingar under 2019, jämte landsmannen Marcus Ericsson (Schmidt Peterson Motorsports), britten Ben Hanley (DragonSpeed) och amerikanerna Colton Herta (Harding Steinbrenner Racing) och Santino Ferrucci (Dale Coyne).