Racing

Indycar-premiär i helgen

I helgen är det säsongspremiär för amerikanska IndyCar Series, med Sveriges två största racingstjärnor på startlinjen – Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist. Viaplay och Viasat Motor blir huvudkanaler för IndyCar, och direktsänder både söndagens race och lördagens kval från St Petersburgs gator i Florida.

– Felix sitter i en vinnarbil som kan vinna mästerskapet, det är en guldsits på det viset, säger NENT Groups nya racingexpert Fredrik Ekblom.

Marcus Ericsson, Arrow Schmidt Peterson Motorsports, COTA. Foto: John Cote/Indycar

Efter fem säsonger tog Marcus Ericssons Formel 1-äventyr slut, för den här gången. Nu tar 28-åringen ny fart i IndyCar Series, tillsammans med NASCAR Nordamerikas främsta racingserie. Ericsson som ska köra för Arrow Schmidt Peterson Motorsports får sällskap av ytterligare en svensk i Felix Rosenqvist, som närmast kommer från Formel E-mästerskapet. 27-åringen, som 2015 blev europamästare i F3, tar plats i Chip Ganassi Racing.

– Det klart att båda har mycket att lära, men testerna har sett bra ut, säger NENT Groups kommentator Janne Blomqvist och fortsätter:
– IndyCar-bilen är annorlunda mot allt de kört tidigare. Det är en stor, tung formelbil och betydligt mindre sofistikerad än F1 som Marcus kommer från. Felix beskrev det som en boxningsmatch, man både ger och får stryk av bilen.
Även racingen skiljer sig mot vad de tidigare upplevt med förutom traditionella banor även stadslopp och ovalbanor.
– Banorna är tajtare, trängre med kortare varv. Dessutom är tröskeln för att använda gulflagg betydligt lägre när fältet börjar bli utspritt. Och sedan har vi ovalbanorna som är något helt nytt för dem med toppfarter närmare 400 km/h, där du inte ska bromsa, säger Blomqvist.

Säsongens största lopp Indy 500 (26 maj), även kallat ”The Greatest Spectacle in Racing”. är ett av fem race som avgörs på ovalbana.
– Det absolut viktigaste är att man inte är farträdd. Det är mer risker inblandat i ovalloppen, och det är farligt för att det går så jäkla fort, säger Fredrik Ekblom som själv kört IndyCar (då CART) i en lång och framgångsrik racingkarriär.
– Sedan är trafiken tätare, så det är svårt att väja i 380 km/h när det händer någonting. Man kan försöka, men det går inte bara att vrida på ratten helt plötsligt. Det är en helt annan grej än en vanlig racerbana, men jag tyckte att det var jäkligt roligt, och jag tror Marcus och Felix kommer älska det.

Felix Rosenqvist, COTA. Foto: Stephen King/Indy Car Series

Många med segerchans

Rosenqvist sitter på förhand i det bästa teamet av svenskarna, hans Chip Ganassi är regerande mästare. Marcus team Arrow Schmidt Peterson var en uppstickare i fjol, men är inte riktigt redo att utmana de tre stora ännu – Andretti Autosport, Team Penske och Chip Ganassi Racing.
– Men även om Felix har de bästa förutsättningarna så är mästerskapet fruktansvärt jämnt. Det är 12-14 förare som varje helg har chansen att vinna, betydligt fler än i till exempel F1, säger Blomqvist.
– Man ska komma ihåg att killen som Marcus ersätter, Robert Wickens, tog poleposition som rookie i St Petersburg i fjol. Har du och din ingenjör en bra dag kan du vinna, det är tjusningen med IndyCar, säger Ekblom som tillsammans med forne STCC-konkurrenten Richard Göransson blir expert i sändningarna.
Trots sin rookiestatus har de svenska förarna lagt ribban högt.
– Både Felix och Marcus har satt som personlig målsättning att vinna ett race, och båda två har ambitionen att vara topp-fem i mästerskapet. Det är en hög, rentav kaxig, målsättning, säger Blomqvist som delar kommentatorsuppdraget med Robin Nilsson.
Viasat Motor och Viaplay direktsänder både lördagens kval och söndagens race med programledaren Anders Krohn på plats i Florida.

Felix Rosenqvist inför premiären:
”Det är mycket förhoppningar och förväntningar, och jag känner mig väldigt förberedd, just för detta racet i alla fall. Försäsongen har varit väldigt lång med teamet och tester, och man har hunnit komma in i allting som man behöver kunna. Samtidig är det mycket nervositet så klart, framför allt kvalet som verkar vara ganska rörigt, med till exempel mycket bilar som stannar i sista sektorn på Q1. Sedan kommer det komma större utmaningar längre fram under säsongen. Nu är det bara köra helt enkelt, det finns inte så mycket kvar att dividera om, det är bara att gasa.”

Marcus Ericsson inför premiären:
”Det har varit en tuff vinter med mycket tester, ny serie, nytt team och nya banor. Det har varit mycket hårt jobb, men det känns som jag kommit in i det på ett bra sätt. Jag har haft några bra tester, framför allt nu på slutet. Jag körde sista testet i måndags på Sebring och finslipade inställningar, körning, depåstopp, så det känns som jag är redo. St Petersburg är en rolig bana nere i Florida med förhoppningsvis mycket folk på plats. Sedan hoppas jag så klart att det blir en riktigt bra premiär för min del, med bra kval och bra resultat i racet. Vi får se hur långt det räcker men jag har höga förväntningar och målsättningar.”

Helgens sändningstider
Lördag 9 mars:
20.30, Viasat Motor/Viaplay: IndyCar Series – kval
Söndag 10 mars:
18.10, Viasat Motor/Viaplay: IndyCar Series – race

NENT Groups IndyCar-team
Programledare: Anders Krohn.
Kommentatorer: Janne Blomqvist och Robin Nilsson.
Experter: Fredrik Ekblom och Richard Göransson.