Racing

Joel Eriksson redo för DTM-fight på ”hemmaplan”

Tillbaka till rötterna: säsongens andra deltävling är av extra stor historisk innebörd för DTM. För första gången sedan 2002 är mästerskapet tillbaka på belgiska Zolder – den bana som 1984 arrangerade det allra första DTM-loppet någonsin. För Joel Erikssons del handlar det om en helt ny bekantskap, trots att Zolder paradoxalt nog är att betrakta som ”hemmaplan” för den unge BMW-svensken.

Eriksson har sedan fjolårets DTM-debut spenderat en ansenlig del av sin tid i just Belgien – närmare bestämt i Mechelen, en knapp timme från Zolder. Här huserar hans team, BMW Team RBM under ledning av den mytomspunne stallchefen Bart Mampaey (”Racing Bart Mampaey”), och det är här som Eriksson alltid förbereder sig inför varje DTM-lopp.

–Det har blivit några vändor till Belgien det senaste året och det känns väldigt kul att vi får ha ett race på hemmaplan för teamet den här säsongen, säger Joel Eriksson. Vi kommer inte att ha någon som helst sportslig fördel av det – det är en ny bana för alla – men det är ändå roligt för teamet och alla anställda.

BMW Team RBM: bakgrunden

BMW Team RBM grundades av Mampaey 1995, och blev en kraft att räkna med på allvar via enorma framgångar i internationell touring car-racing under början av 2000-talet. Bland annat förde man britten Andy Priaulx till hela tre VM-guld i FIA WTCC.

När BMW återintågade i DTM säsongen 2012 var RBM-teamet en självklar partner, och idag driver man tre av BMW:s sex bilar (Eriksson, Sheldon van der Linde och Philipp Eng). Övriga tre (Marco Wittmann, Timo Glock och Bruno Spengler) drivs av BMW Team RMG.

BMW Team RBM må vara baserat nära banan, men Zolder är för den sakens skull inte en plats man känner bättre än någon annan. Det senaste racet teamet genomförde på banan var i nyss nämnda WTCC säsongen 2010; ett race man förvisso vann, men som erfarenhetsmässigt inte betyder någonting inför återkomsten i de betydligt snabbare och mer brutala DTM-bilarna så här nio år senare.

Ny mark för Joel Eriksson

Joel Eriksson, som fick med sig en poänggivande tiondeplats från säsongsupptakten på Hockenheim för två veckor sedan, har å sin sida aldrig satt sin fot på Zolder.

-Jag har aldrig varit där förut, men jag har kört banan i simulatorn och den verkar vara kul och utmanande, förklarar skåningen. Jimmy (storebror) körde där för två år sedan (i Blancpain GT Series) och han säger att det är en riktigt cool bana. Vi får helt enkelt åka dit, bilda oss en uppfattning och ta det därifrån.

Tidernas första DTM-race kördes på Zolder den 11 mars 1984 och vanns av Harald Grohs i en BMW 635 CSi.

Följ hela säsongen live på DTM.com

Helgens DTM-övningar drar igång med två träningspass på fredag, följt – som vanligt – av kval och race på både lördag och söndag. Båda helgens race startar på den traditionella DTM-slotten kl. 13.30.