Racing

Första pallplatsen för Kristoffersson i WTCR

I den fjärde WTCR-deltävlingen lossnade det äntligen för Johan Kristoffersson och hans Volkswagen-team Sébastien Loeb Racing. Kristoffersson tog sin första pallplats och samlade totalt på sig 38 poäng under helgen på Zandvoort i Nederländerna.

14 KRISTOFFERSSON Johan, (SWE), SLR Volkswagen, Volkswagen Golf Gti TCR, action during the 2019 FIA WTCR World Touring Car cup of Zandvoort, Netherlands from May 17 to 19 – Photo Florent Gooden / DPPI

− Det var riktigt kul att vara tillbaka på pallen. Spreja champagne är aldrig fel, konstaterar Johan nöjt.

Kristoffersson visade med en sjundeplats redan i första kvalet att det fanns helt andra förutsättningar än tidigare under säsongen.
− Det kändes direkt att vi var mer konkurrenskraftiga, beroende på flera orsaker. Vi har förstås jobbat på förbättringar, banan passade våra bilar bättre och så hade vi mindre vikt.
Johans team hade fått plocka ut 30 kilo till den här tävlingen.
− Det går ju inte att komma ifrån att det spelar in.

I första racet fick Johan en bra start och plockade direkt ett par placeringar. Därefter blev det mycket ”följa John” för hela fältet, men Johan svarade för en av få omkörningar när han snyggt passerade Andy Priaulx på sista varvet och gick upp till fjärde plats.
− En riktigt trevlig fight med Priaulx. Det handlar om att ta hand om sina däck på bästa sätt för att kunna sätta in en stöt under de två sista varven.

Tidigt på söndagsmorgonen gällde det att vara på hugget för att skaffa bra förutsättningar för resten av dagen. Johan noterade en tredjeplats i Q1 och blev därmed ett av tolv ekipage som dels slogs om kvalpoäng dels möjligheten att starta först i och med den omvända startordningen. I Q2 missade Johan första försöket att sätta ett bra varv och blev lite störd av att han blev inkallad på en flygande besiktning med kontrollvägning. Han fick därmed bara ett varv på sig att sätta ett bra resultat, men det räckte för en åttondeplats.
− Riktigt bra. Jag hade inte kunnat göra mer där.

Eftersom man vänder på de tio första till race 2 så startade följaktligen Johan från ruta tre. En odramatisk styrning väntade och Johan tog sin Golf GTI TCR i mål på tredje plats. Första pallplatsen i WTCR-sammanhang var därmed säkrad.
− Det har känts avlägset tidigare, men det visar hur mycket det svänger från tävling till tävling.

I helgens sista race var det åttonde startrutan som gällde. Ännu en bra start betydde avancemang till sjunde plats, men så mycket mer gick inte att göra, även om Johan uppvaktade Mikel Azcona flitigt.
− Jag försökte, men man kan inte ligga nära hela tiden för då blir framdäcken för varma, förklarar Kristoffersson.

Efter totalt nio poäng på tre tidigare tävlingshelger och en åttondeplats som bäst, så var naturligtvis resultatraden 4-3-7 en rejäl framgång för den 30-årige Arvika-föraren.
− Det gäller att ta vara på de helger där farten finns.

Johan tog sig nu upp till femtonde plats i totalställningen och har bra läge för ytterligare avancemang i den femte deltävlingen som går på Nürburgring i Tyskland om en månad.
− Det ser jag fram emot, en superhäftig bana! avslutar Johan Kristoffersson.

KRISTOFFERSSON Johan, (SWE), SLR Volkswagen, Volkswagen Golf Gti TCR, portrait podium during the 2019 FIA WTCR World Touring Car cup of Zandvoort, Netherlands from May 17 to 19 – Photo Florent Gooden / DPPI