Racing

Tuff utmaning för Jessica Bäckman i TCR Germany

I helgen kördes ADAC TCR Germany 2019 och förare av den prestigefyllda VIP-bilen Hyundai i30 N TCR var svenska Jessica Bäckman. Tekniska problem och en mindre om än olycklig krasch satte dock käppar i hjulet för den unga, lovande racingföraren, som nu är rejält revanschsugen inför deltävling två av TCR Europe på Hockenheimring 24–26 maj.

När 2019 års startfält för TCR offentliggjordes, stod det klart att Hyundai Tyskland, Hyundai Motorsport och Hyundai Team Engstler reserverat en VIP-plats. Senare förkunnade man att bilen – en Hyundai i30 N TCR – skulle komma att köras av en ny förare, för varje ny deltävling. De sju särskilt utvalda förarna är exempelvis rallyföraren Thierry Neuville och världsmästaren i TCR, Gabriele Tarquini, följt av det svenska, unga hoppet Jessica Bäckman. I helgen var det äntligen dags för Jessica att äntra sin VIP-racinghelg – men hon möttes av minst sagt tufft motstånd.

Stolt sjunde placering i kvalet

Redan tidigt konstaterades problem med bilen och Jessica fick begränsad träningstid, och tvingades således att ta även det första kvalet till att lära sig banan. Här lyckades Jessica att kvala sig in till en sjunde placering – något hon är nöjd med – innan fler problem uppstod i de faktiska racen.

– Jag fick en väldigt bra start i det första racet, innan en liten kollision i andra kurvan gjorde att jag fick bryta – och byta motorn. Reglerna säger tyvärr att ett motorbyte är lika med ledets sista startplats, och väl i race två var bilen inte helt frisk och racet blev svårkört för min del. Jag vill trots allt tacka Hyundai Team Engstler och Hyundai Tyskland för att jag fick möjligheten att köra VIP-bilen i helgen, säger Jessica Bäckman.