Rallycross

Ännu ett starkt resultat av Tidemand i rallycross-EM

Det har hunnit bli hela fyra starter för Pontus Tidemand i rallycross-EM under de senaste månaderna. I en Volkswagen Beetle för Eklund Motorsport har han gjort en strålande insats i mästerskapet och den gångna helgen var inget undantag – från underläge lyckades han tillslut kamma hem en fjärdeplats i helgens deltävling på Estering i Tyskland.

I maj kom erbjudandet från Per Eklund och hans team att få göra ett gästspel i säsongspremiären av rallycross-EM. Pontus nappade direkt och kände att det är bra att hålla igång både körning och tävlingsanda i väntan på nästa chans i rally, som är hans huvudfokus. Trots att Pontus inte hade satt sin fot på en rallycrossbana på fem år, gick premiären på Silverstone i Storbritannien över förväntan och månaden därefter fick inhoppet fortsättning i norska Hell. I juli fick han köra deltävlingen i Höljes där han slutade tvåa och hemmapubliken fick glädjas åt en pallplats. Nu var det Tyskland och Estering som stod på schemat och det bjöds på regn, regn och mer regn – och med det ett tufft och trixigt underlag.

– Helgen började riktigt bra med en andratid totalt i det första kvalheatet. I det andra fick vi problem med motorn och tappade tid, men låg ändå fyra över natten. På söndagen fortsatte det strula lite med motorstopp i starten i det tredje heatet och mycket trafik i första svängen i det fjärde, berättar Pontus.

Han halkade ner till tionde plats men som tur var räckte det för att han skulle kvalificera sig till semifinal och där var han redo att göra allt han kunde för att vända dagens oflyt.

– Jag startade längst bak i min semifinal men klarade att jaga ikapp. (Mikko) Ikonen jokrade före mig men jag fick tillräckligt med distans för att kunna ta mitt jokervarv och komma ut framför honom, annars hade det inte blivit någon final, säger Pontus, som till och med hade snabbast varvtid i sin semifinal.  

Precis som i semin startade Pontus finalen i det bakre ledet men gjorde sitt bästa från sin position och efter en fight med Jean-Baptiste Dubourg klamrade han sig fast vid fjärdeplatsen.

– De tre framför mig fick en bra start och det gick helt enkelt inte att avancera mer, men att ta mig från tionde plats och inte vara säker på att jag ens skulle ta mig till semi, till att gå ända till final och sluta fyra, det måste jag vara väldigt nöjd med. En dålig dag blev till en riktigt bra dag, konstaterar Pontus och berömmer teamet:

– Vilket otroligt bra gäng Per och teamet är! De har gjort ett fantastiskt jobb i alla tävlingar och tillsammans har vi kunnat visa att det är sprutt i bubblan. Jag är jättetacksam att få jobba med så duktiga och drivna människor och den här helgen har både varit rolig och givande. Jag tar inte bara ett bra resultat med mig utan också grymt bra körträning på halt underlag.

Härnäst är det comeback i rally-VM som hägrar för Pontus och med tävlingstempo i kroppen laddar han vidare mot Rally Turkiet i september.