Rally

Kolsvas Martin Jakobsson näst bästa junior i trimmat

Martin Jakobsson imponerade på hemmaplan i Kolsvarundan. Åtta totalt i stentuffa SM-klassen Trimmat 2WD och näst bästa junior!

Hemmaföraren Martin Jakobsson körde in som näst snabbaste junior i klassen Trimmat 2WD i Kolsvarundan. Foto: Ronnie Jakobsson

Totalt var det över 80 startande SM-ekipage, varav 40 deltog med trimmade tvåhjulsdrivna bilar. Med hela 126 km avlysta vägar att köra under en enda tävlingsdag, och med ett enda servicetillfälle, var förutsättningarna tuffa redan på pappret. Det gör Martin Jakobssons bedrift ännu större. 
Han var visserligen framgångsrik redan som tonåring i crosskart, med SM-guld bland annat. Från körkortsdagen växlade han över till rally och den här säsongen kör blivande 23-åringen en nybyggd Toyota Corolla.
– Allting fungerade perfekt fram till att det var 800 meter kvar på sista sträckan. Då hände något med växellådan och det var med nöd och näppe vi tog oss till slutmålet vid Big Inn, säger Martin.

Han tog sig upp på målrampen och co-drivern Håkan Lundh kunde lämna in tidkortet. Åttondeplatsen i hårda SM-klassen Trimmat 2WD och tvåa bland juniorerna var en snygg uppföljning på framgången i Älmhult tidigare på säsongen. Då var han trea i JSM. Totalt ligger nu Martin Jakobsson femma i JSM-tabellen då två deltävlingar återstår. Så omöjligt är det inte att klättra ytterligare. 

Kolsvas William Binbach tog sig i mål även han med sin Peugeot 208 R2. Ändå var han besviken över femteplatsen i Otrimmat 2WD.
– Vi blev hindrade på ett par sträckor av konkurrenter som åkt av och fick konstruerade idealtider. Vi hade också en punktering och jag hittade aldrig det rätta flytet, suckar William.
Tidsmässigt var han en minut efter segraren Albin Nordh, från Ydre.

I den absoluta täten kämpade fyra toppförare om totalsegern. Det lockade ut stor publik i skogarna, som fick se SM-inhopparen Fredrik Åhlin, från Karlstad, ta täten. Vid lunchuppehållet ledde han med sju sekunder över Patrik Flodin, Hudiksvall. Dessvärre fick Åhlin sedan bromsproblem och Flodin kunde ta en säker seger. PG Andersson tvingades bryta med motorproblem och Johan Kristoffersson slog sönder ett fjäderben redan på första sträckan. Han kunde dock starta om och vann sista sträckan, där belöningen för den bedriften blev fem viktiga SM-poäng.

Patrik Flodin stärkte sin SM-ledning i huvudklassen Trimmat 4WD när han totalvann Kolsvarundan före regerande mästaren Martin Berglund. Foto: Joel Carlsson/Rallypics