Racing

Flera mål att jaga för Johan

WTCR-säsongen avslutas på Sepang International Circuit i Malaysia. Volkswagen-föraren Johan Kristoffersson ligger elva i sammandraget inför avslutningen och åker till Sydostasien med flera delmål i sikte.

Foto: Frederic Le Floc’h / DPPI

− Det skulle vara kul att bli bästa rookie i serien. Mikel Azcona ligger en bit före mig, så honom har jag siktet på. Nästa delmål är att bli bästa bil i VAG-gruppen och där är det också Azcona jag jagar. Till sist vill jag förstås bli bäst i teamet och där står kampen mot Rob, säger Kristoffersson.
Stallkamraten Rob Huff ligger nia med 197 poäng mot Johans 193 medan Mikael Azcona har sex poängs försprång på sjunde plats. Det är alltså inga orealistiska mål den 31-årige värmlänningen har satt upp.

För Kristoffersson blir det nu sista tävlingen med Volkswagen i WTCR, efter beslutet om att det inte blir någon fortsättning i serien nästa år.
− Klart att det kommer att kännas lite speciellt, när man vet att det är sista kvalet man kör, sista racet och så vidare.

Johan och Sébastien Loeb Racing har förberett sig på sedvanligt vis, med simulatorkörning.
− Det är ju en F1-bana så den är bred, med öppna kurvor och stora avåkningszoner. Den verkar vara väldigt platt och då brukar det vara svårt med referenspunkter, berättar Johan, som alltså får ta sig an ännu en ny bana i karriären.

Att 5,5 km långa Sepang International Circuit är byggd för formel 1 skapar ett extra moment att läsa av.
− Man behöver hitta en balans mellan distans och fart skulle man kunna säga. Till skillnad från F1-bilarna behöver inte våra bilar använda hela banan överallt. På vissa ställen kan det löna sig att åka kortare sträckor.
Hög toppfart kommer det att bli på de långa raksträckorna.
− Det är mycket rakt fram och det är normalt sett inte vår starkaste sida. Men det är hög luftfuktighet och verkar kunna bli en del regn, så jag hoppas på ostadigt väder.

Den höga luftfuktigheten kombineras dessutom med en temperatur på runt 35 grader, så det bör kunna bli svettigt i kupén.
− Det lär det bli och som svensk är man inte så van vid det den här tiden på året.

Kristoffersson satte sig på planet till Kuala Lumpur, via Dubai, redan under måndagen med fjorton flygtimmar framför sig. En del PR-jobb väntar under veckan innan det är dags för den fria träningen på fredag förmiddag. Kvalet följer under eftermiddagen samma dag, men sedan blir det uppehåll för WTCR-gänget på lördag, då motorcyklar intar banan.
Det innebär att alla tre racen kommer att köras under söndagen och faktiskt till viss del i elljus, vilket även gäller kvalet.
− Det ska nog bra. Jag har ju kört en hel del rally i mörker, så för mig hade det gärna fått vara helt nersläckt.