Rally

Lönnström ser fram mot JVM-debuten

Rallytalangen Pontus Lönnström från Nora gör till helgen debut i Junior-VM i rally när serien startar med Rally Sweden i Torsby. Tillsammans med sin kartläsare Stefan Gustafsson från Ludvika ser Pontus fram mot sitt andra Rally Sweden, efter att ha testat på tävlingen under förra året.

Foto: Junior-WRC

Rally Sweden avgörs normalt på snö och is i ett vintrigt Nordvärmland, men den milda vintern har gjort att stora delar av tävlingen har fått strykas där vägarna inte haft önskade vinterförhållanden.

– Det känns jätteskönt att det drar igång nu, säger Pontus.

– Det har vart mycket väntan sedan det stod klart förra året att vi skulle åka Junior-VM. Självklart är vädersituationen beklaglig, men det går inte göra nått åt. Det viktigaste är att tävlingen blir av.

I Junior-VM tävlar alla deltagare i identiska Ford Fiesta R2T från M-Sport Poland, som driver serien. Som förberedelse inför tävlingen var Pontus och Stefan i Norge förra veckan och testade årets VM-bil, dessutom har de kört flera tester i sin egna Ford Fiesta som är snarlik den i Junior-VM.

– Förberedelserna har gått väldigt bra och vi har fått en bra känsla inför tävlingen och är nöjda med den. Vi har testat i ganska vintriga förhållanden, så det kanske inte är helt representativt för vad förhållandena kommer vara under tävlingen, fortsätter Pontus.

Mycket är nytt för Pontus och Stefan, som inte bara kommer köra en ny bil. Det blir dessutom ett helt nytt team, i en ny serie med nya konkurrenter.

– Det ska bli superkul att komma igång och lära känna allt. Vi vet att det är extremt bra motstånd i mästerskapet i år och det är omöjligt att på förhand veta hur vi står oss mot alla andra. Ingen vet hur fort de andra åker och det kommer bli intressant att få ett kvitto på det efter första sträckan.

2020 är ett ärtor för Pontus och Stefan som fokuserar på att få med sig mycket erfarenhet för framtiden, men har även höga mål när VM-serien inleds på hemmaplan.

– En pallplats är absolut målet. Jag är tävlingsmänniska och har svårt att ta om jag inte vinner. Men så länge vi gör allt vi kan och genomför tävlingen på ett bra sätt så är vi nöjda. Men funkar allt som det ska så kommer det kunna gå bra också, avslutar Pontus.