Racing

B-Zero ny instegsklass för racing

B-Zero Racing vill gärna bli skandinaviens nya instegsklass. I England har man kört en serie för Citroën C1 Cup de senaste fem åren, med stor framgång. Nu gör dessa bilar intåg i Skandinavien, men här kommer man även att tillåta Toyota Aygo och Peugeot 107.

Vid 24-timmarstävlingen förra våren på Silverstone kom 99 bilar till start. Det var det största startfält som någonsin har släppts iväg på Silverstone. Foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se

Klassen hade smygpremiär på Kinnekulle Ring i fjol i samband med Raceweek. Nu är hela serien klar att lanseras och det blir följande upplägg under 2020: Premiären körs på Kinnekulle Ring den 19:e april, Mittsverigebanan 7:e juni, Rudskogen 4:e juli, Raceweek 24-26 juli, Vålerbanen 22:e augusti samt finalen på Gelleråsen Arena den 27:e september. Dessa race kommer att vara 90 minuter långa, förutom premiären som bara är 60 minuter. Man kan välja att tävla med en, två eller tre förare, men oavsett antal måste varje team göra två depåstopp så att det blir lika för alla.

Detta blir en perfekt instegsklass för dem som vill börja på att köra långlopp. Bilen bygger man snabbt och enkelt genom att köpa ett monteringskit från Team Greenpower i Norge som innehåller alla delar som man behöver för att bygga en racebil. Ett sådant kit kostar ca 30 000 kr och en bil hittar man på blocket för ca 20 000 kr.

Kronan på verket denna säsong kommer att bli 24-timmarstävlingen i Skellefteå den första helgen i augusti. Där bjuds team från hela världen in att delta.

Mer info
https://www.b-zeroracing.com/
https://swedishlapland24h.com/

B-Zero Racing hade smygpremiär på Kinnekulle Ring i somras. Fredrik Sörlie leder före Edward Sander Woldseth och Tom Hensel. Foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se