Racing

Bröderna Eriksson blir konkurrenter

Joel Eriksson har förnyat sitt fabrikskontrakt med BMW och kommer att tävla för tidigare mästarna Schubert Motorsport i tyska ADAC GT Masters under 2020 – med bland andra storebror Jimmy som konkurrent i ett av Europas absolut tuffaste GT-mästerskap.

Låt kampen börja: Joel Eriksson (höger) kommer att möta storebror Jimmy (vänster) i ADAC GT Masters den här säsongen. Foto: Schubert Motorsport & Joel Eriksson Racing

Joel Eriksson har placerats hos långtida BMW-partnern Schubert Motorsport inför vad som utgör skåningens debut i ADAC GT Masters, där 21-åringen kommer att dela en 585 hästkrafter stark BMW M6 GT3 (startnummer #9) med australiensaren Aidan Read.

Eriksson, som spenderat de två senaste åren som fabriksförare för BMW i DTM, kommer att kombinera sitt tävlande i ADAC GT Masters med den sedan tidigare bekräftade test- och reservförarrollen för GEOX DRAGON i elbilsserien Formel E.

Sitsen i ADAC GT Masters innebär att Joel Eriksson nu för första gången i karriären kommer att tävla mot sin egen storebror Jimmy, som också han återfinns i det stenhårda GT3-mästerskapet (för det rivaliserande Zakspeed-teamet) som regelbundet attraherar en bra bit över 30 bilar från flera olika tillverkare till start.

– Det här är ett ganska speciellt tillkännagivande för mig, säger Joel Eriksson. För det första är jag glad att få fortsätta jobba med BMW, som stöttat mig i min karriär under de senaste fyra åren. För det andra ser jag verkligen fram emot att, för första gången, få köra mot Jimmy. Det blir en prestigefylld kamp! Jag körde några race i M6:an i Kina och Macau i fjol, så jag har lite erfarenhet, men jag vet också hur tufft ADAC GT Masters verkligen är. Det blir kul att få mäta sig mot de bästa GT-förarna i världen i år.

Eriksson och nye teamkamraten Aidan Read kommer att dela en av de två BMW M6 GT3 som Schubert Motorsport mönstrar i ADAC GT Masters under 2020. Den andra bilen, med startnummer #10, kommer att rattas av Henric Skoog (SWE) i par med alternerande duon Nick Yelloly (GBR) och Erik Johansson (SWE) – vilket alltså ger tre svenskar i samma team den här säsongen.

– Det är häftigt att vi har fyra svenska förare i mästerskapet den här säsongen, och tre av oss i samma team, fortsätter Joel Eriksson. Det blir väl en hel del snack om köttbullar och Zlatan, skulle jag tro! Förhoppningsvis kan vi alla bidra till en bra säsong för Schubert Motorsport, särskilt eftersom teamet fyller 30 år i år. Jag ska i alla fall göra mitt bästa och målet är att matcha tempot i toppen varje gång jag sitter i bilen.

Schubert Motorsport är ett traditionsrikt team som länge samarbetat med just BMW. Stallet debuterade i ADAC GT Masters säsongen 2010 och har sedan dess vunnit tio race, tagit sex pole positions, och utropats till mästare i teammästerskapet 2015.

Årets upplaga av ADAC GT Masters inleds på tyska Oschersleben – ett stenkast från Schubert Motorsports lokaler – den 24-26 april. Mästerskapet utgörs av totalt sju deltävlingar runt om i Centraleuropa, med två timslånga race vid varje tillfälle. Förarna i respektive bil byts av i obligatoriska depåstopp halvvägs genom loppen.

Vid sidan av sitt engagemang i ADAC GT Masters kommer Joel Eriksson under 2020 också att köra ytterligare strategiskt utvalda tävlingar för BMW Motorsport.

Foto: Schubert Motorsport & Joel Eriksson Racing