Racing

Tomelilla vs. Tomelilla: brödrafighten inleds i ADAC GT Masters

För första gången någonsin ska bröderna Jimmy Eriksson och Joel Eriksson från Tomelilla ställas direkt mot varandra på den internationella elitracingscenen när ADAC GT Masters, ett av världens främsta GT3-mästerskap, inleds på tyska Lausitzring i helgen.

Jimmy and Joel Eriksson.
Foto: Jimmy Eriksson Racing & ADAC Motorsport.

Jimmy Eriksson (29 år) står inför sin tredje ADAC GT Masters-säsong, medan lillbrorsan Joel (22) debuterar i serien efter två år i DTM. Eriksson den äldre kommer till start i samma team som i fjol, meriterade Mercedes-stallet Zakspeed, medan Joel placerats hos Schubert Motorsport av sin uppdragsgivare BMW.

– Det ska bli fantastiskt att komma igång igen efter det här extrema uppehållet, och det här blir verkligen en extra speciell säsong, säger Jimmy Eriksson. Dels har coronaläget kastat om saker och ting totalt, och dels har jag länge haft en dröm att få köra mot Joel. Nu blir det äntligen verklighet. I den bästa av världar är vi båda med i toppen och slåss hjul mot hjul framme i täten, men vi vet båda två hur tufft det här mästerskapet är och i första hand är det bara väldigt kul att vi står på startlinjen tillsammans.

Som vanligt i ADAC GT Masters ska två förare dela på styrningen i respektive ekipage, med obligatoriska förarbyten halvvägs genom varje race (alla heat körs över en timme). Jimmy Eriksson bildar par i Zakspeeds bil #21 med tyske Daniel Keilwitz, som vann ADAC GT Masters-titeln 2013 och som slutat i topp tre i mästerskapet ytterligare fem gånger.

Duon genrepade ihop redan under de två avslutande deltävlingarna förra säsongen, ett samarbete som föll mycket väl ut och bland annat resulterade i en stark andraplats i finalen på Sachsenring.

– Jag har en väldigt bra känsla inför den här säsongen, och jag har aldrig haft så bra förutsättningar på förhand som jag har i år, fortsätter Jimmy Eriksson. Daniel och jag fungerar väldigt bra ihop: vi kör på ett liknande sätt, är väldigt jämna, och vill ha samma saker från bilen. Dessutom har teamet stärkt upp ingenjörssidan och alla Mercedes-bilar har fått ett nytt aerodynamiskt paket. Med tanke på hur vi avslutade förra säsongen borde vi kunna ha en riktigt bra chans i år, men man vet aldrig innan första racet och vi kommer få en hel del svar nu i helgen.

Zakspeed-teamet kommer också liksom i fjol att driva en andra bil vid sidan av Eriksson/Keilwitz. Bil #20 rattas av Dorian Boccolacci/Mick Wishofer.

Som alltid i ADAC GT Masters utgörs varje tävlingshelg av två stycken timslånga race – ett på lördagen och ett på söndagen. Båda föregås av varsitt tidskval tidigare på morgonen samma dag. Den förare som kör kvalet måste också ta starten i det aktuella racet samma dag.

Helgens premiär på Lausitzring körs utan publik – ett beslut fattat inom ramarna för mästerskapets COVID-19-protokoll – och inleds med test och träning på fredag. 32 bilar och 64 förare är anmälda till upptakten inte långt från Berlin.

Foto: Jimmy Eriksson Racing & ADAC Motorsport.