Rallycross

Fjärdeplats för Kristoffersson, men i ökad serieledning

Det blev en fjärdeplats för Johan Kristoffersson i söndagens VM-rallycross i Finland. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren ökade sin ledning i mästerskapstabellen.

Foto: FIA World Rallycross Championship

– Nio poäng från full pott efter fyra deltävlingar. Det kan man inte vara missnöjd med, säger Kristoffersson.

Johan inledde tävlingshelgen med maximal utdelning. I lördagens race var han snabbast på träningen och tog sedan hem alla sina heat fram till en överlägsen seger i finalen. Andra segern i år och ytterligare 30 poäng in på kontot.

– Vi är mycket tryggare i vårt koncept nu än vi var i Höljes. Jag är starkare på tempot och helhetsintrycket är bättre.

Under natten till söndagen drog regnet in över sydöstra Finland, vilket gav mer chansartade förhållanden. Johan fortsatte ändå som vanligt i Q1 med en snabb start och klar seger i kvalomgången.

I andra kvalheatet blev det däremot problem när Kristoffersson tappade i starten på grund av tekniska problem.

– Motorn varvade inte ordentligt, berättar Johan.

Det blev en fjortondeplats i omgången och stressigt för mekanikerna. Teamchefen Tommy Kristoffersson kunde konstatera att han har anställt kompetent personal.

– De löste problemet snabbt. Det känns tryggt att ha så bra och kunnigt folk med sig.

Johan tackade för servicen och levererade en av karriärens vassaste starter i Q3 med sin Volkswagen Polo R Supercar. Den var så bra att det såg ut som en lyckad chansning.

– Nej, man kan inte chansa, men visst var den riktigt bra. Man gör såna när man måste, konstaterar den dubble världsmästaren.

Den flygande starten tog Kristoffersson hela vägen upp till den andra totala kvalsegern för helgen och därmed sexton säkrade poäng.

I semifinalen blev det sex ytterligare att lägga till. Johan levererade ännu en bra start och körde hem pole position till finalen.

En blöt och lerig final som inte blev en lika enkel historia. Johan var visserligen snabb på gröna ljuset, men…

– Jag kom inte genom första kurvan som jag hade hoppats på.

En tidig jokerrunda såg ändå ut att rädda situationen, när Johan kom ikapp Niclas Grönholm och Mattias Ekström som båda hade sin joker kvar till sista varvet.

– Men jokern är så kort här att det är svårt att göra något. Jag visste att jag var tvungen att göra två bra kurvor på utsidan, men det var så mycket skit på rutan att jag inte fick till svängarna.

In i målsvängen gick Johan på attack för att om möjligt nå en andraplats.

– Men jag tappade bakändan och fick en toksladd. Då kom de andra ikapp bakifrån.

Timur Timerzyanov smet förbi och Johan missade pallen för första gången den här säsongen.

– Det är sånt som ingår i rallycross, men jag får ändå med mig 55 poäng av 60 möjliga från den här helgen och utökar totalledningen för varje tävlingsdag.

I sammandraget har nu Johan 111 poäng och är sjutton poäng före tvåan Mattias Ekström, som inte har planerat att köra hela säsongen. Till trean Niclas Grönholm är det hela 35 poäng, kan även Tommy Kristoffersson konstatera, men nöjd var han ändå inte efter fjärdeplatsen.

– Det går inte att vara helt nöjd när man inte är först i mål, men vi har det som krävs för att vinna, säger Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen.

Efter två intensiva tävlingshelger på raken är det nu tre veckor till nästa dubbeltävling, i Lettland.

– Ska bli gott med lite lugn och ro, hem och ladda upp med nya krafter och fler reservdelar, avslutar Johan Kristoffersson.