Rally

Lönnström avslutar säsongen med dubbla SM-guld

Under lördagen blev rallyföraren Pontus Lönnström från Nora dubbel Svensk Mästare i rally när han och kartläsaren Stefan Gustafsson vann SM-finalen i Sandviken. De säkrade både guldet i Orimmat 2WD och i Junior-SM Otrimmat, samtidigt som de var med och hjälpa Team Ramudden till ett brons i teammästerskapet.

Foto: JCrallypics

– Det känns jätteskönt, vi har haft en bra tävling och har vunnit alla sträckor två tävlingar i rad nu. Det känns fantastiskt att få ta SM-guld för tredje säsongen i rad, säger Lönnström.

SM var egentligen inte huvudmålet för Pontus och Stefan, som i år gjorde en satsning på Junior-VM. Men Pontus deltagande i JVM har inte varit en enkel resa. Coronapandemin har påverkat Rally-VM i stor utsträckning, liksom i de flesta andra sporter. Det har bland annat inneburit flyttade tävlingsdatum, inställda tävlingar och nytillkomna tävlingar.

Almanackan har hela tiden präglats av osäkerhet och snabba ändringar. Detta har medfört att den plan som lades från början och de förberedelser som planerades har ställts på ända. Exempelvis har tilltänkta tävlingar som träning inför VM-rallyn inte kunnat genomföras. Att kunna konkurrera på högsta nivå mot medtävlande som har mycket erfarenhet av Junior-VM och internationellt tävlande utan optimala förberedelser är svårt, och Pontus har därför tagit beslut om att avstå från resterande del av JVM i år.

– Med punkteringen i Svenska Rallyt som omöjliggjorde en topplacering där och de tekniska problem vi fick i Estland som gjorde att vi fick bryta både på lördagen och söndagen, gör att uppförsbacken känns för brant för en fortsättning i JVM med tanke på att inga tänkta förberedelser gått eller går att genomföra.

– Vi är supertacksamma för alla som vart med och gjort allt möjligt denna säsongen, men för närvarande finns inget planerat för ett deltagande i JVM nästa år. I övrigt vet jag inte hur jag ska göra med tävlandet 2021, men det vore ju kul att få prova fyrhjulsdrivet förstås, avslutar Pontus.