Racing

Matchboll för Lundqvist i Miami

Med tio segrar på elva race har Linus Lundqvist ryckt åt sig en rejäl ledning i kampen om Formula Regional Americas-titeln. I helgen får Tyresö-sonen en första möjlighet att avgöra i förtid när den amerikanska formelbilsserien når Homestead Miami Speedway för säsongens näst sista deltävling – ett faktum som för Lundqvist själv dock inte ändrar på någonting.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication. 

– Jag skulle ljuga om jag påstod att tanken inte har slagit mig, säger Linus Lundqvist. Det vore fantastiskt att säkra titeln i helgen, men det är ingenting jag fokuserar på. Jag vill vinna varje race jag kör och jag kommer ha precis samma approach den här helgen som jag haft hela säsongen. Det är full satsning som gäller.

Lundqvist beger sig till Homestead med en färsk dubbelseger i bagaget från förra helgens sammandrabbningar i Sebring några timmar längre norrut i Florida. Den 21-årige Global Racing Group-föraren har satt tempot genomgående under 2020 års säsong; hans första på den amerikanska racingscenen.

Inför tävlingarna på Homestead bär Lundqvist med sig en ledning i förarmästerskapet på 84 poäng över närmaste konkurrenten David Malukas. Med maximala 75 poäng på spel varje racehelg (tre race, 25 poäng per seger i varje heat) måste Malukas alltså ta in minst tio poäng på Lundqvist för att fördröja avgörandet till finalen i Texas i slutet av oktober.

Det råder dock ovisshet på flera plan inför helgens evenemang. Homestead Miami Speedway är den enda banan på årets FR Americas-kalender som inte ingått i mästerskapet under någon tidigare säsong, vilket innebär att de flesta team har minimalt eller ingen data att luta sig emot i inställningarna av sina Ligier-byggda bilar.

Ett av de stall som emellertid frekvent nyttjat anläggningen i södra Florida som testbana är HMD Motorsports – det team som Malukas representerar. HMD och Malukas var på plats så sent som i mars i år för ett test i Indy Lights, medan Lundqvist kommer till Homestead för allra första gången i karriären.

– Det är lite speciella omständigheter i helgen, säger Linus Lundqvist. För mig är det dock samma sak som alltid den här säsongen: första gången på en helt ny bana. Jag börjar bli van, och dessutom har vi en extra kollektiv testdag under torsdagen. Teamet har givit mig en bra bil överallt så här långt under säsongen och jag betvivlar inte att vi kommer hitta rätt även på Homestead.

Efter torsdagens testdag väntar två fria träningspass under fredagen. Det alltid lika viktiga tidskvalet avgörs sedan på lördag eftermiddag svensk tid, följt av det första av helgens tre race några timmar senare.

De två avslutande racen körs på söndag.