Karting

Uppsalaförare vann Prins Carl Philips Racing Pokal

Det blev dubbelt Uppsala i huvudklasserna när Prins Carl Philips Racing Pokal i gokart avgjordes på GTR Motorpark i Eskilstuna. Mathilda Olsson vann Rotax Max Senior för andra året i rad och i Rotax Max DD2 fick Max Lindén kliva upp överst på pallen för första gången. – Två mycket värdiga segrare, tyckte prins Carl Philip som tävlade själv och dessutom agerade prisutdelare.

2021-08-29, GTR Motorpark, Eskilstuna, Prins Carl Philips Racingpokal. Mathilda Olsson, prins Carl Philip, Max Lindén, Foto : Micke Fransson/teambild.se

Den nionde upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal avgjordes som en miniserie där kval och sex race under två mycket intensiva dagar räknades in när segrarna skulle utses söndag kväll.

Unga löftet Mathilda Olsson, 20 år, var säkerheten själv. I sina sju tävlingsframträdanden var hon snabbast fyra gånger.

– Det var riktigt roligt att jag kunde försvara min titel från 2020. Då avgjordes allt i en final. Med årets upplägg handlade det om att hålla sig på banan, vara högt uppe i toppen hela tiden och säkra poäng. Ett annorlunda men superroligt upplägg, sa Mathilda som vann före klubbkompisarna i KAK, Stockholmarna Felix Jansson och Wilgot Edqvist.

De var elva respektive 24 poäng efter Olsson som säkrade segern med en tredjeplats i det avslutande heatet.

– Inget var klart, men jag visste att det räckte med en plats bland de tio främsta för att jag skulle vinna, sa Mathilda som i de skiftande väderförhållandena var stabil på alla underlag – blött, upptorkande, torrt.

Matilda Olsson. Foto: Micke Fransson/teambild.se

Lindén har längtat

Max Lindéns väg mot seger gick snarare genom en jämn och hög nivå än segrar. I kval och race noterades han för placeringsraden 2-4-3-4-4-2 innan han slog till med seger i det avslutande sjätte heatet.

Segermarginalen till 2019 års mästare, Charlie Andersen, KAK, blev fem poäng. Tredjeplacerade STCC-föraren Hannes Morin från Umeå AK var ytterligare fem poäng efter.

– Helt fantastiskt. Det är en overklig upplevelse. Jag var inte nöjd med fjolårets fjärdeplats och ända sedan dess har jag längtat efter den här tävlingen. Jag ville verkligen vinna i dag, sa Lindén som värderar triumfen högt.

– Bland det bästa jag gjort. Det här var det tuffaste startfältet någonsin i DD2-klassen. Att vinna Prins Carl Philips Racing Pokal, som känns som årets höjdpunkt i Rotax Max Challenge, i den konkurrensen är stort.

Max Lindén. Foto: Micke Fransson/teambild.se

Får testa Porsche

För ovan nämnda pristagare, plus fjärdeplacerade Arvid Rosén (Rotax Max Senior) och Felix Sandin (Rotax Max DD2) väntar en testkörning på Gelleråsen Arena i Karlskoga i höst. Då ska alla få en möjlighet att provköra en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, som skulle kunna vara instegsbil till racingen för samtliga. Testkörningen är möjlig tack vare Prins Carl Philips Racing Pokals samarbete med Porsche och Porsche Carrera Cup Scandinavia.

I den sistnämnda klassen tävlar prins Carl Philip med stor framgång. Han körde även sin egen tävling på GTR Motorpark. Prinsen tävlade i Rotax Max DD2 Master för förare över 32 år. Någon framskjuten placering blev det inte, men prinsen var nöjd ändå och avslutade prisutdelningen med att tacka alla tävlande och funktionärer för gott arbete, härlig underhållning och bra racing.

– Kör nu säkert hem så hoppas jag att vi ses här nästa år igen, sa han.