Offroad

Fortsatt ledning trots strulig helg

Johan Kristoffersson och hans team Rosberg X Racing behåller totalledningen i Extreme E, trots en femteplats i den tredje deltävlingen på Grönland.

Foto: Extreme E

– Vi tappade ändå bara fem poäng i mästerskapet, summerar Kristoffersson.

Johan och hans stallkompis Molly Taylor kom till Arctic X Prix som obesegrade efter två deltävlingar av elbilsserien Extreme E. Den sviten bröts nu efter en ganska problemfylld helg. I första kvalomgången hade Kristoffersson tekniska problem medan Taylor rullade ett helt varv med bilen. Så långt var RXR-ekipaget näst sist.

– Tufft i Q1 med en del tekniska problem. Bilen bara stannade för mig, berättar värmlänningen.

I andra kvalet blev det en gruvlig revansch. Både Molly och Johan levererade på topp och tog hem omgången. Det innebar ett lyft upp till tredjeplats totalt och en plats i den andra semifinalen.

– Q2 var riktigt riktigt bra och vi lyckades vara snabbast.

I semin träffade Kristoffersson en banflagga och tilldelades ett tidsstraff på tio sekunder. Nu räckte det ändå till en andraplats efter Timmy Hansen/Catie Munnings och en säkrad finalstart.

– Jag hade en bra fight med Timmy där, säger Johan om “rallycrossduellen”.

Finalen blev också en tuff tillställning, där Molly Taylor inledde med en stabil insats för RXR.

– Molly gjorde ett riktigt bra jobb där.

Johan fick gå ut i princip lika med Timmy Hansen i kamp om segern på slutvarvet. Duellen gick sida vid sida ända tills Kristoffersson laddade stentufft över ett hopp för att skaffa ett grepp. De högtflygande planerna blev inte riktigt som det var tänkt. Johan fick ett stopp och tappade ner till femte plats i finalen.

– Bilen stannade igen. Ytterligare ett tekniskt problem, men det är inget teamet kan påverka.

Totalt blev det ändå 22 poäng med hem från helgen och fortsatt ledning i mästerskapet. Fjorton poängs försprång före helgen är nu nere på nio före tvåorna Sébastien Loeb och Cristina Gutiérrez i X44-teamet.

– Med allt strul vi hade så var ändå farten bra och vi leder fortfarande mästerskapet, avslutar Johan.

Nästa deltävling körs på Sardinien, Italien, 23-24 oktober under namnet Island X Prix.

Foto: Extreme E