Rallycross

Kristoffersson världsmästare igen

217-217 poäng. Det blev slutresultatet mellan ettan och tvåan i årets rallycross-VM. Efter en särskiljning av flest segrar under säsongen blev det Johan Kristoffersson som tog världsmästartiteln för fjärde gången.

Foto: Jan Kåre Rafoss

Efter nio deltävlingar var det i årets allra sista final som FIA World Rallycross Championship avgjordes. Inför finalen låg Johan Kristoffersson endast en poäng bakom ledaren Timmy Hansen, vilket innebar att först över mållinjen skulle stå som segrare. I slutet av dagen var det värmlänningen som kunde säkra titeln.

Johan Kristoffersson hade en stark tävlingshelg och kunde efter lördagens fullpoängare knappa in avståndet i tabellen – från sjutton till fyra poäng. Under söndagen fortsatte han plocka viktiga poäng, genom seger i både grundomgången och semifinalen. Väl i final slutade han på en tredjeplats, vilket räckte för att säkra sitt fjärde VM-guld i rallycross.

– Ett fjärde guld, det känns helt otroligt, säger Johan Kristoffersson. Vilken prestation av alla i teamet. De har jobbat stenhårt i år och hela tiden fortsatt tro att vi verkligen har möjligheten att ta guldet. Vi lyckades få ha en perfekt helg här i Tyskland, och det räckte för att vinna VM.

Efter en så här tuff inledning på säsongen känns det fantastiskt att vi i slutändan kunde vända på allt och komma tillbaka för att vinna. Säsongen började på sämsta tänkbara sätt med att bli diskade i Q1, och Frankrike var vår allra lägsta punkt i år när vi bröt i semifinalen. Då hade vi många poäng upp till ledningen, men lyckades ändå komma tillbaka och vinna VM på samma poäng som Timmy [Hansen]. Så det är nu, när det ser ut så här i resultatet, som man inser att varje liten poäng kan göra all skillnad.

Jag är så otroligt tacksam för alla som gjort det här möjligt. Att jag är i den här positionen som jag är i nu, och kunde vara med att fightas om mästerskapet tillsammans med EKS JC  i år. Det är väldigt många som ligger bakom just det, och stort tack till alla dem.

Foto: Jan Kåre Rafoss