Backe

SM i Backe till Minnesbergsbacken i Trelleborg

Jo då, visst kan det köras back-SM i platta Trelleborgs kommun. Vi har ju Minnesbergsbacken! Lägg där till de skånska motorklubbarna i Trelleborg och Tomelilla som tillsammans ska se till att det blir en riktig rallyfest i Minnesberg 17 och 18 september.

– Motorsport finns det ett stort engagemang kring i vår del av landet och det lockar även entusiaster från när och fjärran till att besöka Trelleborg och Söderslätt. Vi ser fram emot fartfyllda tävlingsdagar, säger Maarja Edman VD för Visit Trelleborg.

– Det lär bli en riktig publikdragare, försäkrar samordnaren Lennart Kristensson som representerar Trelleborgs Motorklubb och motorentusiasten Bengt-Göran Grenander från Tomelilla.

Banan är exakt 1 460 meter lång med start i samhället precis utanför Minnesbergs B&B och därefter uppför backen.

– Vi hade en tävling i Minnesbergsbacken för två år sedan för att se om den fungerade och vi fick mycket beröm, säger Lennart Kristensson.

– Då var det bara rallybilar. Nu är banbesiktningen klar så att även oregistrerade bilar kan köra i backen, vilket krävs för ett SM, fyller Bengt-Göran Grenander i.

Backe är en tävlingsform som innebär att deltagarna, en bil i taget, kör upp för en backe med bil, lastbil eller motorcykel. I Sverige är denna tävlingsform öppen för både rallybilar och rallycrossbilar.

I Minnesbergsbacken är det klasserna rallycross med oregistrerade bilar, fyrhjulsdrivna och tvåhjulsdrivna samt supportklassen med olika former av bilar som gäller.

– De kör ett träningsåk och två tävlingsåk. Vi tar tider på samtliga och bästa tävlingsåket räknas, säger Lennart Kristensson.

Årets back-SM körs under fem tävlingshelger; Ludvika i maj, Sundsvall i juni, Borås i augusti, Trelleborg och Lima i september.