Backe

Back-SM avslutas i Ludvika

Det är tätt mellan fighterna i Back-SM. Nyligen i Bydalen utanför Östersund och nu i helgen final i Ludvika dit 56 förare är anmälda.

SM Klass 3 för Rallybilar 2 WD är största klass, så också när Ludvika MS arrangerar final uppför de 1700 metrarna i Håksberg. Rutinerade Mikael Lundberg, SMK Gävle, leder övertygande och senast i Bydalen körde han sin 500:e backtävling! Och firade med dubbelseger. Nu laddar han om för att ta ännu ett SM-tecken med sin röda Golf.

Mikael Lundberg, SMK Gävle. I Ludvika siktar han på att ta sitt trettonde guld i tvåhjulsdrivna rallyklassen. Foto: Annemo Friberg

Desto hårdare kamp är det om silver och brons då det bara skiljer ett poäng mellan Saab-åkarna Johan Eriksson, Ludvika MS och Magnus Karlsson, Norrköpings MK. Eriksson var tvåa båda dagarna i Bydalen och siktar högt på hemmaplan.

– Förra året var jag en ynka poäng från att ta medalj. Nu ser det bättre ut och det vore verkligen roligt med ett silver, säger Johan Eriksson.

Arrangören har lockat hela 21 förare till rallyklassen, vilket är rekord för året. Men så är Håksberg en välkänd sträcka från förr som nu åter kommit till heders, först som power stage i Bergslagsrallyt och nu som final i Back-SM. Tidigare deltävlingar har körts i Lima, Ljusdal och Bydalen, Östersund.

Totalt är 56 förare anmälda, fördelade på sju klasser. Som brukligt är i backe körs en deltävling på lördagen och en på söndagen.