Racing

Tätt i toppen när Carrera Cup återvänder till Anderstorp

Semestern är över och det dags för Porsche Carrera Cup Scandinavia igen. 5-6 augusti återvänder mästerskapet till Anderstorp för den första av resterande fyra deltävlingar. I tabelltoppen återfinns fyrfaldige mästaren Lukas Sundahl som skuggas av Hampus Ericsson och Emil Persson. Bara fyra poäng skiljer topptrion åt.

Foto: Armin Hadzic

Det har varit en händelserik start på den 19:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia. Vem minns inte startkraschen i premiären eller det tredje racet i Fällfors, det som ställdes in på grund av dimma?!

Det sistnämnda ska avgörs på Scandinavian Raceway i stället. Efter tester och kval till lördagens ordinarie heat i Anderstorp kommer nämligen fredagen att avslutas med Fällfors Race 3. Lukas Sundahl, som vann kvalet i Norrland, har pole position. Däremot kommer startruta tvåa att vara tom eftersom Dennis Hauger, som var gästförare i Fällfors, inte har möjlighet att delta.

Ola Nilsson och Pontus Fredricsson kommer att dela andra startled och bakom sig kommer de att ha Emil Persson och Marcus Annervi. Av mästerskapstabellens sex toppförare saknas bara tvåan Hampus Ericsson högt upp på gridden. Han startar från ruta tio eftersom han körde sönder i Fällfors och missade Q2 där.

Förvånad etta

På tal om missar så är det många av förarna i mästerskapet som haft bekymmer i de inledande två deltävlingarna. Lukas Sundahl är inget undantag. Den regerande mästaren har visserligen vunnit tvåa race, men han har också åkt av två gånger med ett brutet race och en blygsam niondeplats som resultat.

– Det har inte blivit den start jag hoppades på och sett till resultaten är jag förvånad över att jag leder mästerskapet, säger Sundahl.

Fragus Motorsport-trion Hampus Ericsson, Pontus Fredricsson och Edvin Hellsten har, precis som Sundahl, brutit var sitt race. Ericsson är ändå tvåa i kraft av tre andraplatser i sin Porsche 9§11 GT3 Cup (992).

Minimerat misstagen

Emil Persson, nykomlingen Marcus Annervi och comebackande skåningen Ola Nilsson, har undvikit nollpoängare hittills och parkerar på tredje, fjärde respektive femte plats i tabellen.

– Att jag är med där uppe i toppen beror på att jag minimerat misstagen och inte brutit något race ännu, säger Persson, som i Fällfors tog karriärens första seger i Porsche Carrera Cup.

Annervi, som överraskat med tre fjärdeplatser hittills, är inne på samma linje som Persson.

– Det har gått över förväntan, men jag har undvikit stök och tagit många poäng. Det har varit nyckeln hittills, konstaterar han.

Magnussen tillbaka

Ovan nämnda blir självklart att räkna med i i Anderstorp 5-6 augusti. Toppkandidater är även unge nykomlingen Robin Knutsson och rutinerade dansken Jan Magnussen. Knutsson var kvaltvåa i Q1 i premiären i Anderstorp och redan i Fällfors tog han sin första pallplats i mästerskapet.

Magnussen, som tidigare gjort gästinhopp i mästerskapet men som i år startar i flera deltävlingar, övertygade i årets första, och hittills enda, framträdande. Dubbla tredjeplatser på Scandinavian Raceway vittnar om att den tidigare Formel 1-föraren trivs på den tidigare Formel 1-banan.

Morin i täten

Porsche Approved Cup, klassen i klassen för Porsche 911 GT3 Cup (991 II), toppas av Hannes Morin. Den unge Umeåföraren har tre fullpoängare på fyra försök och är tre poäng före Andreas Ahlberg, som varit jämnheten själv i säsongsupptakten. Eller vad sägs om placeringsraden 2-1-3-3!?

Mellan Morin och Ahlberg skiljer bara tre poäng. Trea är Christoffer Bergström, elva poäng från täten.

På tal om Ahlberg så har han, tillsammans med Lukas Sundahl, samlat tillräckligt mycket poäng hittills för att deras team, Micke Kågered Racing, ska toppa teammästerskapet efter fyra race. Fragus Motorsport är emellertid hack i häl med sex poäng färre i poängkolumnen.

Drottning bland alpinkungar

Ingemar Stenmark och Aksel Lund Svindahl är tillbaka i Porsche Sprint Challenge till deltävlingen i Anderstorp. Efter att ha stått över senast i Falkenberg återfinns båda i startlistan. Tredje länken i Porsche Experience Racing, prins Carl Philip, saknas emellertid, men det gör inte hans bil. Som högklassig teamkollega till alpinkungarna har nämligen en riktig racingdrottning engagerats som vikarie. Som första kvinna någonsin kommer nämligen Mikaela Åhlin-Kottulinsky att medverka i mästerskapet. Den 29-åriga värmländskan, som bland annat varit tvåa i STCC och som just nu toppar den internationella terrängracingserien Extreme E i par med fyrfaldige rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, kommer att köra prinsens bil.

– Jag är tacksam över att få chansen att göra ett inhopp i mästerskapet och få tävla på Scandinavian Raceway som jag tycker är en bra och rolig bana. Men det här blir också en utmaning, bland annat för att jag aldrig tidigare kört en GT4-bil i tävlingssammanhang, säger hon.

Efter tre deltävlingar toppar Kenneth Ahnelöv Porsche Sprint Challenge Scandinavia före William Siverholm och Janne Gustavsson.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Foto: Ellinor Aspenqvist