Karting

Sjöberg och Bergström historiska svenska mästare

Jesper Sjöberg och Joel Bergström. Där har ni de första svenska mästarna i el-kart.

Sjöberg vann seniorklassen och Bergström triumferade bland juniorerna när mästerskapet avgjordes i samband med Prins Carl Philips Racing Pokal på GTR Motorpark i Eskilstuna 27-28 augusti.

Nu väntar världsfinal, Rotax Max Challenge Grand Finals, i Portgal 19-26 november för de historiska mästarna.

Joel Bergström

Jesper Sjöberg och Joel Bergström fanns båda med i förhandssnacket inför SM-tävlingen i el-kart i Eskilstuna. Själva satte de höga mål inför sitt deltagande: SM-guld!

– Jag vill inte låta för kaxig, men jag hade nog blivit väldigt besviken om jag inte vunnit, säger 15-årige Bergström från Piteå, som vann alla heat utom ett.

Bergström tillbringar stora delar av året i Italien.

– Jag kör mycket internationellt, världsserien, EM och VM i OK-klassen. Det här var faktiskt min första Rotax-tävling någonsin.

Men inte första SM-deltävling. Bergström har två SM-titlar sedan tidigare. Det här är hans tredje.

– Att det här var första svenska mästerskapet i el-klart lockade mig. Jag ville vara en del av det och det kul att prova på något nytt, säger Bergström som fick sällskap av Sebastian Svensson, Rasbo MK, och Hampus Varis, Skövde MK, på JSM-pallen.

Västeråsaren Jesper Sjöberg har bara en halvtimmes resa till GTR Motorpark. Ändå hade han planerat att köra en annan tävling den här helgen. Men så fick han ett wild card av Svenska Bilsportförbundet och ändrade sina planer.

– Det ångrar jag inte i dag. Det här var faktiskt bättre än förväntat. Jag trodde att det skulle vara som att köra hyrkart, men det är mycket vridmoment och mycket effekt trots tyngden på kartarna, säger Sjöberg som i likhet med Bergström dominerade SM stort.

Julle Ljungdahl från Norrtälje gjorde visserligen allt för att försöka hota, men mot Sjöberg räckte inte andra- och tredjeplatser den här helgen.

Mästaren vann det mesta och hade säkrat titeln redan innan det sista heatet.

Trea slutade Sjöbergs klubbkompis i SMK Västerås, Victor Sundberg, som också svarade för en stabil insats på hög nivå med seger i det tredje heatet som främsta, enskilda resultat.

Jesper Sjöberg har kört två världsfinaler i Rotax tidigare. I dem har han blivit fyra och femma.

– Nu ska jag försöka vinna.

Prins Carl Philip deltog i SM och blev tolfte man totalt.

Prispall JSM. Foto: Micke Fransson/teambild.se