Rally

Haglund snabbast i Laxå Rallyt

Laxå Rallyt över fem sträckor på sex mil, en kompakt bana för de 155 åkare på startlinjen hos Laxå MK under lördagen tävlande för Svenska RallyCupen.

Som i flera tidigare deltävlingar satte SMK Nyköpings Christoffer Haglund och co-driver Lucas Karlsson tempot på ss1, plockade åt sig 7,5 sekunders ledning över Jari Saarinen. Saarinen kontrade på ss2 och tog tillbaka tid, service och justering innan 16km långa ss3 skulle köras. Där Haglund i topp och hade inför de två sista sträckorna 10,5 sekunders ledning.

Christoffer Haglund och Lucas Karlsson snabbast runt Laxå Rallyt,
deltävling i Svenska RallyCupen 2022. Foto: Johannes Ericsson, emotorsport.se

Saarinen ökade tempot och vann de avslutande sträckorna, till mål saknades dock fem sekunder till Haglund. Tredjeplats med 1:24 minut framåt för Fredrik Grahn, bakom Fredrik Eriksson och Göran Lindström som toppade 4wd Övriga.

Värmlänningen André Nygren öppnade med fyra raka sträcksegrar i Trimmat 2wd, hade stabil ledning men halvvägs in på sista sträckan tog det stopp. Mattias Hallberg och Johan Karlsson vann sista sträckan och tog sig upp som vinnare. Kampen var hård, bakåt 0,6 sekund till Patrik Åkerman, trea på pallen Linus Månsson som toppar en jämn tabell inför de två avslutande tävlingarna.

Patrik Hallberg vann ss1 som B-förare, tvåa var Melvin Bengtsson där nu 0,1 sekund skiljde dem inför längsta sträckan. Melvin bröt på sträckan efter avåkning, fortsatte dagen i högt tempo gjorde Hallberg och Mikael Ståhl som tar segern 8,2 sekunder före Viktor Johansson, tredjeplatsen till Rasmus Pettersson.

C-förarna fick en tuff avslutning, Rasmus Carlsson / Sam Karlsson tog segern. De hade tre inledande sträcksegrar men tog det lugn i hällregnet på avslutningen där tvåan Rasmus Holm var snabbast, 16,8 sekunder mellan dem. Tredjeplats tog Mattias Lepistö.

För Appendix K var det Lars-Ove ”Biffen” Olsson med co-driver Torbjörn Jönsson som toppade från start, Värmlänningarna släppte aldrig segern. 25,3 sekunder bakom var Kjell Fransson, in som trea Björn Ask.

För grupp F med A/B-förare var Patrik Fredriksson bäst genom ss1, på ss2 kontrade Daniel Suvala innan Fredriksson åter var snabbast. Avslutningen gällde bonuspoäng och då laddade Andreas Hultström / Lisa Jonasson värst, sträckseger och gick förbi ledande Suvala med 5,1 sekunder. Fredriksson strax bakom som trea, femman Oscar Östlund var bäste B-förare.

22 C-förare där Linus Flodin med Tobias Fredriksson i högerstolen höll tempot för C-förarna, tvåan Willy Klarén distanserad med sju sekunder. Trean Andreas Magnusson bäst med framhjulsdrift.

Jonas och Erik Lindfors körde hem grupp E A/B-förare, till mål skiljde 28 sekunder till b-förare Håkan Johansson. Jimmy Alfredsson in som trea med 51 sekunder upp på vinnaren.

Avslutningen blev riktigt tuff för C-förarna, sista sträckan gick i kraftigt regn och vattenfyllda spår, Martin Bromark / Johan Uppman hade 11,7 sekunder till Sebastian Jahnson som spurtade snabbt på slutet, passerade bland annat slutlige trean Hampus Carlsson med 0,1 sekund.

Manfall i Ungdomsrally och ledarskifte på slutet, Hugo Kahnborg med Marcus Kahnborg i högerstolen i Suzuki Swift körde förbi Ville Larsson på sista sträckan, till mål 4,5 sekund mellan dem. Tredjeplatsen för Alex Danielsson.

Lars-Ove ”Biffen” Olsson och Torbjörn Jönsson i Opel Ascona 400
segrare i Appendix K. Foto: Johannes Ericsson, emotorsport.se