Offroad

Lyckad SxS Nordic-premiär i Hedemora

Med hela 24 förare på startlinjen kördes premiären av den helt nya serien SxS Nordic. Höstvädret genererade tuffa banförhållanden i leran, där ett kändistätt startfält utmanade motorsportens veteraner och debutanter.

Foto: Samuel Schultzberg Bagge

Under lördagen hade den helt nya terrängracingserien SxS Nordic sin inledande deltävling på Hedemora Motorstadio. 24 förare, med totalt 16 Can-Am Maverick XRS, kom till start och fick göra upp i leran under det lätta höstregnet. Den 4,7 kilometer långa banan är en kombination av rallycross- och motocrossbana, och har även en terrängsektion i skogen. Sträckan kördes totalt fyra gånger – två gånger åt varje håll.

Under premiären av SxS Nordic syntes flera kända, svenska profiler. Förutom rallystjärnan Pontus Tidemand tävlade även kändisbonden Joacim Rickling och timbersport-mästaren Ferry Svan. Även motorsportikonen Mattias Ekström fanns på startlinjen – men eftersom han, tillsammans med RCX Promotion, är en av seriens grundare körde han utom tävlan.

Redan efter första sträckan var de flesta förare, kartläsare och fordon täckta av lera. Trots det pumpade adrenalinet och exalteringen låg i luften. Tack vare seriens enhetsbilar och oförutsägbara väderförhållanden blev det en jämn utmaning på banan för både rutinerade förare och debutanter.

Pontus Fredricsson, Stockholm, visade sig vara tävlingens vassaste och satte den snabbaste tiden redan under första sträckan. Efter ytterligare två sträcksegrar stod han som segrare i SxS Nordics första tävling någonsin. Även värmlänningen Isak Reiersen visade snabbt tempo på banan och säkrade därmed andraplatsen. På tredjeplats slutade Henrik Pettersen, Umeå, som gjorde sin absolut första tävling i motorsport.

– En förstaplats känns såklart riktigt gött, säger Pontus Fredricsson. Det här var min första tävling på grus faktiskt. Tidigare i karriären har jag kört banracing och bara tävlat på asfalt. Så det här blev verkligen en succédag för mig. Jag har också haft sjukt kul och lärt mig mycket under tävlingen. Och vilken bil det är att köra. Det är bara att ge järnet och hoppa om du vill – den håller för allt.

SxS Nordic första säsong består av ytterligare två deltävlingar – 28 januari i Piteå och säsongsavslutning i Sveg 18 februari.

– Då var premiären av SxS Nordic avslutad, säger Mattias Ekström, grundare av SxS Nordic. Vi hade en fantastisk dag på Hedemora motorstadio, med många lyckliga deltagare som har fått utmana sig själva ordentligt. Dagens segrare blev Pontus Fredriksson. Han körde fantastiskt bra – felfritt och utan misstag. Det har varit riktigt jämnt mellan förarna och under de fyra sträckorna var det hela tiden olika chaufförer som kämpade i toppen. Så det blev en actionfylld premiär, där några kanske hade lite för mycket motivation. Vi fick se någon framåtvolt, ett tappat hjul och lite sånt som hör till motorsport.

Foto: Samuel Schultzberg Bagge