Racing

Rosenqvist – från sist till topp tio

Felix Rosenqvist slog sig tillbaka från slutet av fältet hela vägen in i topp tio vid helgens NTT INDYCAR SERIES-tävlingar på Barber Motorsports Park i Alabama.

Rosenqvist startade söndagens race – det fjärde på årets INDYCAR-kalender – som åtta, men hamnade i problem direkt när han stötte ihop med tvåfaldige mästaren Josef Newgarden i andra kurvan.

Rosenqvist snurrade, mitt i trängseln på det första varvet, men lyckades lyckligtvis ta sin Arrow McLaren-bil oskadd genom tumultet när resten av fältet kom stormande förbi.

Smålänningen återanslöt på 27:e och sista plats i ett till synes mörkt läge; men det som följde därpå var en upphämtning av stora slag.

Foto: INDYCAR.

Ett vaket drag av Arrow McLaren-ingenjörerna tog Rosenqvist bort från en ursprunglig, konventionell tvåstoppsstrategi och in på en mer aggressiv trestoppare – ett val som skulle visa sig framgångsrikt när svensken klättrade hela vägen upp till nionde plats vid målflagg.

– Det här var ett riktigt starkt race, säger Felix Rosenqvist. Jag är ledsen för kontakten med Josef på första varvet – jag bromsade för sent och tar på mig den. Det ställde så klart till det för oss där i början, men det tog oss också in på en väg med väldigt rolig racing och många omkörningar under de första två stinterna. Bilen var fantastisk idag.

Just omläggningen av strategin var, enligt Rosenqvist själv, nyckeln till ett resultat som initialt såg ut att vara långt borta.

– Som loppet utvecklade sig var en trestoppare rätt väg att gå idag, fortsätter Felix Rosenqvist. Tack till gänget på depåmuren för det snabba beslutet och för den flexibiliteten. Det enda som gick emot oss var en gulflagg i mitten av racet. Utan den hade bilarna på två stopp fått stora problem med bränslet och vi hade kanske kunnat nå topp fem. Hur som helst, det var en väldigt bra återhämtning idag, och ett stabilt resultat för hela teamet inför allt som väntar nu i maj.