Racing

Bränsleproblem satte stopp för Rosenqvist på Road America

Felix Rosenqvist var på väg mot ett bra resultat efter en rejäl upphämtning i Indycar racet på Road America förra helgen, men föll till slut tillbaka genom fältet när en felaktig bränsleindikator tvingade honom att slå av kraftigt på tempot.

Foto: INDYCAR.

Rosenqvist gick in i helgens tävlingar i Wisconsin stärkt av säsongens första pallplats senast i Detroit, och höll sig också långt framme i resultatlistan under den fria träningen med tredje snabbaste tid i det sista passet inför lördagens kval.

En miss på sitt snabbaste varv innebar att Rosenqvist fick nöja sig med 16:e startposition till söndagens race, men när loppet väl drog igång jobbade sig Arrow McLaren-svensken successivt tillbaka fram mot täten.

Framstormningen kom dock av sig (åtminstone tillfälligt) när Rosenqvist blev påkörd bakifrån av Rinus VeeKay – strax efter att han själv kört om holländaren – och tvingades till en kostsam tur ut på gräset. Rosenqvist lyckades ta sig tillbaka upp på banan igen, men nu kraftigt avhängd.

Trots det nya, svåra utgångsläget kunde Rosenqvist mot alla odds ändå kämpa sig tillbaka in i racet, hela vägen in i topp tio inför den sista, avgörande rundan depåstopp.

– Vi hade riktigt bra fart idag, säger Felix Rosenqvist. Efter påkörningen från VeeKay tog vi oss tillbaka in i racet på ett oväntat starkt sätt. Bra omstarter, grymt jobb från teamet i depån – allt rullade på nästan perfekt fram till det sista stoppet.

Dessvärre var det också i samband med det som det slutliga dråpslaget kom, när en felande bränsleindikator gav missvisande information och tvingade Rosenqvist att kraftigt slå av på farten för att spara bränsle under de sista tio varven.

Rosenqvist, hjälplöst långsam med halv gas på rakorna, föll till en slutlig 20:e plats.

– Det här var egentligen ett riktigt, riktigt bra race, så det känns extra tråkigt att det skulle sluta så här, fortsätter Felix Rosenqvist. Tyvärr fick vi fel information om bränslemängden i bilen och trodde att vi behövde spara massor av bränsle sista stinten för att komma i mål. Synd på ett väldigt bra race, men det är bara att bryta ihop och komma igen.