Racing

Granfors säkrade JSM-guld

Linus Granfors har en riktig drömsäsong i Formula Nordic. Trots det största startfältet på många år och trots snabba motståndare har Granfors vunnit alla tolv race som har körts i år och redan nu säkrat JSM-Guldet redan innan semestern!

Linus Granfors med pappa Joakim som är både ingenjör och mekaniker.

När Granfors anlände till banan Drive Center Arena i Fällfors för några dagar sedan var det en ny bekantskap för honom, som för de flesta i klassen. Inledningsvis var både Jonathan Engström och Christer Otterström snabbare på de första testpassen. Jocke och Linus Granfors slog sina kloka huvuden ihop och fick till en inställning på bilen som gjorde att Linus kunde öka tempot mer och mer för varje pass han körde.

Granfors fortsatte med att vara snabbast på kvalet. I första racet drog han iväg som en avlöning och vann med 18 sekunder före Daniel Varverud. Sedan följde Olav Vaa, Emma Wigroth och Peder Saltvedt. Wigroth hade varit sexa i kvalet och fick därför starta först i andra racet. Det blev ett betydligt jämnare race, med många omkörningar. Granfors tog segern före Vaa, Pedersen och Varverud.

Nästa dag kördes samma program en gång till med nytt kval och två nya race.

Granfors tog ledningen från pole och vann, men trots att han satte ett nytt banrekord för klassen hade de andra förarna minskat avståndet och Oscar Pedersen var endast sex sekunder efter i mål. Varverud var trea. Wigroth startade i pole i det fjärde och sista racet. Granfors behövde bara två varv för att komma upp i ledning, och det var tur för honom för resten av racet kördes i princip bakom säkerhetsbilen och de gick även i mål bakom säkerhetsbilen. Vaa kom tvåa före Pedersen och Wigroth.

– Jag hade bra känsla i bilen och jag hade bra fart hela helgen. Det känns skönt med nya segrar och säkrat JSM-guld, sa Granfors.

Granfors har sammanlagt tagit 13 segrar i klassen (han tog en i fjol) och är därmed den näst mest segerrike föraren i klassens historia. Endast Philip Victorsson har fler med 15 segrar. Eftersom det återstår två tävlingar har Granfors chansen att slå detta rekord.

När vi tittar i tabellen har Granfors redan tagit ointagliga 324 poäng. Både Engström och Otterström gick miste om många poäng i helgen med tekniska problem. Olav Vaa var näst bäste poängplockare med tre besök på pallen (3,2,2) Pedersen var nästan lika bra då han också hade tre pallbesök (3,2,3). Pedersen är ny tvåa i tabellen före Varverud, Vaa, Otterström, Wigroth och Engström.

Text och foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se

Linus Granfors på väg mot seger i det fjärde racet!