Racing

Dubbla titlar till Joel Granfors

Finalen för Formula Nordic kördes på Ring Knutstorp under ostadiga väderförhållanden.

Joel Granfors tog starten i första racet och avgjorde mästerskapet redan där och då… Foto: Bengt-Åce Gustavsson.

Under kvalet på fredagen var det torrt. William Karlsson var snabbast inledningsvis, men precis i slutet av kvalet satte Håvard Hallerud pole före Joel Granfors och Karlsson. Kvalet gick till historien som en av de tätaste någonsin! Granfors var en hundradel bakom Hallerud och Karlsson var en tusendel bakom Granfors! Som om inte det vore nog så var Maja Hallén Fellenius ytterligare en tusendel bakom Karlsson! Den viktiga sjätteplatsen, som gav pole till andra racet, togs av Philip Victorsson.

Formula Nordic inledde finallördagen och det duggregnade. Granfors tog starten före Hellerud, som tappade ytterligare en placering till Karlsson på det första varvet. Det blev inga fler omkörningar mellan toppförarna. Granfors vann före Karlsson och Hallerud och redan där och då hade Granfors säkrat titlarna i såväl cupen som junior-SM. Men de andra placeringarna var inte klara och alla såg därför fram emot säsongens sista gastkramande race.

Philip Victorsson och William Winsth stod i första startledet. Banan var våt, men det hade slutat regna. Alla startade på regndäck. Victorsson tog starten före Fellenius. Det var snart fler förare som ville blanda sig i leken. Granfors tog sig upp till andraplatsen och hade Victorsson i sikte, men så stötte Charlie Bergman och William Winsth ihop och Winsth blev stående på ett olämpligt ställe. Säkerhetsbilen kallades ut och samlade ihop fältet. Vid omstarten drog Victorsson iväg, medan Granfors fick problem att hålla sin position. William Karlsson tog sig förbi och även Hallerud. Victorsson vann före Karlsson, Hallerud och Granfors, som hade haft för högt lufttryck och brände däcken mot slutet av racet.

Detta innebar att Joel Granfors vann Formula Nordic Cup 2020 före Håvard Hallerud och Philip Victorsson. I JSM vann Granfors före Victorsson och William Karlsson. Winsth var helgens otursgubbe. Hans brutna finalrace gjorde att han slutade fyra i båda mästerskapen.

– Det har varit en fantastisk säsong för Formula Nordic som var en av få klasser som faktiskt ökade i antal deltagare i år. Klassen har snittat på tio förare och 13 förare har totalt deltagit under året. Förarna har bjudit på fantastiska race med många omkörningar och spännande dueller. Många har visat intresse för klassen under året och flera har redan köpt bilar. Det känns realistiskt att vi kommer att få se minst 15 bilar på griden nästa år, sa Dick Jönsson Wigroth som är klassens Promotor.

Vilken säsong för Joel Granfors! Han skulle satsa på Aquila i år och bara provköra lite i Formula Nordic, men så slutade det med att han vann båda mästerskapen! Utan tvekan årets talang inom svensk motorsport! Foto: Bengt-Åce Gustavsson.