Rally

Tidemand vänder oflyt till flyt i Rally Sweden

Pontus Tidemands Rally Sweden fick kanske inte den flygande start han och rallyfansen hade hoppats på, men efter åtta sträckor börjar det ta sig och Pontus njuter av att köra för hemmapubliken. 

Foto: M-Sport

En svårkörd superspecial på torsdagskvällen placerade Pontus och kartläsaren Ola Fløene på delad tolfteplats med teamkompisen Elfyn Evans inför den första hellånga tävlingsdagen.

Fredagen började kämpigt med trubbel med vindrutetorkarna och ett tekniskt problem med gasen och Pontus kunde varken få till känslan eller attackera som han ville.

– På den första sträckan i morse fastnade vindrutetorkarna mitt på rutan. Med snö som la sig på var det inte lätt med sikten och jag blev distraherad. När vi sen fick ett tekniskt problem var det mest bara att ta sig igenom de nästa två sträckorna och tillbaka till service, säger Pontus.

Med problemen fixade bjöd Pontus på snabbare tider under eftermiddagsloopen. På rallyts femte sträcka var han fjärde snabbaste bil och fortsatte visa sig mer konkurrenskraftig utan att göra minsta skada på bilen.

– Det är svårt att veta hur fort man kör, ibland känns det långsamt och så visar det sig att det var en bra tid och tvärtom. Men allt kändes betydligt bättre på eftermiddagen och vi kunde börja njuta av det här på riktigt. Att köra en sådan här bil på de här fantastiska rallyvägarna är en oslagbar känsla, säger Pontus.

När fredagens sista sträcka är avklarad, ligger Pontus på nionde plats i totalen, en minut och 24.4 sekunder efter Teemu Suninen i ledning, och har klarat sig utan misstag och siktar mot att förbättra sig ytterligare under morgondagen.

– Som tur är har vi inte gjort någon kostsam tabbe, det vi har kämpat med är materiellt. Förutom de uppenbara problemen har vi slitit lite med understyrning så vi måste ta en koll på det ikväll. Vi behöver nog göra några justeringar för att kunna lita på instyrningen i kurvor så det kan gå fortare imorgon, konstaterar Pontus.

Programmet för imorgon lördag innehåller åtta sträckor, däribland klassikern Vargåsen med Colin’s Crest, spektakulära Rämmen och ännu en superspecial på travbanan i Karlstad.