Racing

Felix Rosenqvist nära pallen i IndyCar-debuten, ledde i 31 varv

Felix Rosenqvist körde i mål på en uppseendeväckande fjärdeplats i säsongens första IndyCar-race på gatorna i St. Petersburg, USA, på söndagskvällen svensk tid.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

Rosenqvist, som debuterar i den amerikanska IndyCar-serien den här säsongen, presenterade sig direkt i sin nya miljö genom att länge finnas med i den absoluta segerdiskussionen i ett soldränkt Florida.

Den 27-årige Ganassi-debutanten drog ögonen till sig när han körde in som trea – före teamkamraten och femfaldige mästaren Scott Dixon – i lördagens kval, och fortsatte sedan att pressa sina betydligt mer rutinerade konkurrenter i söndagens race.

Rosenqvist tog sig direkt upp på andra plats efter en bra start, och var sedan sensationellt i ledning i totalt 31 av loppets 110 varv efter en spektakulär omkörning på Will Power i inledningen av loppet.

Felix går upp i ledning. Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

– Det här är bättre än vad vi hade kunnat förvänta oss, säger Felix Rosenqvist. Jag är förstås väldigt nöjd, men samtidigt känner jag att vi hade ännu mer kapacitet. Depåstoppen gick inte riktigt vår väg idag, men bilen var bra. Jag vill tacka mitt team – de har gjort ett kanonjobb. En väldigt bra start på säsongen. 

Rosenqvists omkörning på Power kom i samband med en omstart efter en säkerhetsbilsperiod, och utfördes under spektakulära former med upplåsta bromsar och rykande däck. 

– Jag kände att farten var väldigt bra i början av loppet, fortsätter Rosenqvist. Jag fick en bra omstart och gick för en attack. Det var väldigt smutsigt utanför racelinjen så det var svårt att få stopp på bilen, så det var en ganska dramatisk omkörning – men som tur var gick det bra! Det är kul att ha fått leda ett lopp redan nu. Det ger självförtroende.

Rosenqvist föll senare tillbaka till en slutlig fjärdeplats efter ett par inte helt optimala depåstopp, men är förstås ändå nöjd med säsongsupptakten och sin introduktion till den stenhårda IndyCar-världen. Loppet i St. Petersburg pågick i över två timmar, i 30 graders värme, och i bilar som saknar servostyrning.

– Det här är det tuffaste loppet jag har kört i hela min karriär, avslutar Rosenqvist. Jag är helt slut. Det här är en riktig fysisk utmaning och jag är glad att jag har ökat på träningen markant under vintern – annars hade det här inte varit möjligt. Dessutom klämde jag en nerv i högerarmen och fick köra de sista 40 varven med i princip bara en arm. Det var riktigt tufft, men jag är glad och stolt över att ha uppnått det här. Vi har en fantastisk plattform att bygga vidare på.   

Loppet vanns till slut av Josef Newgarden (Team Penske) före Rosenqvists teamkamrat hos Chip Ganassi Racing, Scott Dixon. Power (Team Penske) blev trea. Rosenqvist hade därmed tre tidigare IndyCar-mästare framför sig i resultatlistan och var loppets klart bäste rookie.