Racing

Ny titeljakt börjar för Kristoffersson

Rallycross- och STCC-mästaren Johan Kristoffersson inleder kommande helg sin jakt på en annan titel, i World Touring Car Cup, WTCR. Premiären går i Marocko, där Kristoffersson tävlar för Volkswagen Motorsport och Sébastien Loeb Racing.

Johann Kristoffersson, Volkswagen Golf GTI TCR, vid den officiella testen in Barcelona.

− Svårt att veta vad man kan förvänta sig i form av resultat när det är så mycket nytt. Men jag kommer att göra mitt bästa, lovar Kristoffersson, som kör en Volkswagen Golf GTI TCR, ganska lik den han vann STCC med gångna säsongen.
− Det är ingen större skillnad, men banorna däremot är annorlunda än i Sverige. En del riktigt stora breda, men också trånga stadsbanor.

Tio rundor ska avverkas i mästerskapet. Deltävlingen i Marrakech inleder. Därefter flyttar serien över till Europa för fem deltävlingar under april-juli. Avslutningen är förlagd till Asien, där de sista fyra rundorna körs under hösten med final i Malaysia 13-15 december.
En långt utdragen säsong alltså, och även tävlingshelgerna är omfattande, med tre race i varje deltävling.
− Man får anpassa sig och jobba på att hålla fokus. Det ska bli spännande att prova på det här konceptet.

Kristoffersson har under våren rest söderut i Europa för flera testpass och därmed inlett samarbetet med sitt nya team, Sébastien Loeb Racing.
− Jag känner ju en del folk från Volkswagen Motorsport sedan tidigare och så är det några nya från teamet. Alla är väldigt proffsiga, så jag känner mig bekväm, säger Johan, som har tre teamkompisar i form av touringcar-profilen Rob Huff, Storbritannien, unge tysken Benjamin Leuchter och Mehdi Bennani, som har hemmaplan under premiärhelgen i Marocko. Tuffa motståndare finns inom teamet och lika starka väntar bland övriga tävlande i mästerskapet.
− Konkurrensen är hårdare än någonsin i WTCR. Det kommer att bli ett tufft år, menar den 30-årige jössehäringen, som gör sitt första besök på den knappt tre kilometer långa Circuit Moulay El Hassan.
− En stadsbana, så det blir trångt och smalt, tror Kristoffersson.

Precis som vanligt i asfaltsracing är kvalet en avgörande faktor för framgång och det handlar om att göra sitt mest perfekta varv när däcken är som bäst.
− Man måste läsa av och förstå däcken för att kunna få ut rätt peak på kvalet, säger Johan. Däcken vi ska använda nu har kortare livslängd än de vi har kört med i Sverige och dessutom är det mycket varmare på banorna, så det blir en utmaning.

Chefen för Volkswagen Motorsport, Sven Smeets, är optimistisk inför premiären:
− Tävlingshelgen i Marocko kommer att avslöja hur vi ligger till jämfört med de andra teamen, men vi är övertygade om att vi regelbundet kommer att samla poäng redan från start och utmana om racesegrar och båda titlarna.

På lördag morgon släpps förarna loss för den första träningen, följt av kval mitt på dagen och race 1 på eftermiddagen. Under söndagen ägnas förmiddagen åt kvalificering följt av ytterligare två race.

Johan Kristoffersson och teamkompisen Benjamin Leuchter är båda debutanter i WTCR.