Rally

PG Andersson vann L-E Torph Memorial Rally

Premiär för Säffle MC i Svenska RallyCupen, minnestävlingen Lars-Erik Torph Memorial Rally avgjordes med nio sträckor, toppbetyg från de tävlande som fick avsluta med 1,5km special med målgång mitt i centrala Säffle till stor publik!

”PG” och Anders Fredriksson laddade hårt i vått och torrt, snabbast 
totalt i L-E Torph Memorial Rally. Foto: Johannes Ericsson, emotorsport.se

Tidigare VM föraren Per-Gunnar ”PG” Andersson var tillbaka i rallybil, Årjängs sonen gladde publiken med full attack från start, gav inte bort några sekunder i onödan. Trots ett stopp i starten på ss1 och en snurrning när regnet senare vräkte ned över sträckorna tog PG och Anders Fredriksson en komfortabel seger, 47,9 sekunder före Jerker Axelsson. En helnöjd Anders Karlsson slutar trea på hemmaplan, Anton Eriksson och Stig Andervang följde bakom totalt – Stig i tabelltopp före Anton – PG direkt upp som fyra i tabellen – får vi möjligen se en fortsättning i cupen för PG?

Stefan Alenmalm inledde med ett par sträcksegrar i Trimmat 2wd, Hampus Jakobsson följde upp och tog de två efterföljande. När regnet kom under eftermiddagen kastades placeringarna om. Högt tempo drog Andreas Levin upp, avancerade ihop med Therese Levin i högerstolen. Tog segern 3,1 sekund före Alenmalm, arrangörsklubbens Stefan Axelsson trea tätt följd av Erik Brodin och femteplats för premiärvinnaren Jakobsson. Tredje snabbaste 2wd ekipage på ss1, resultatet för Linus Månsson / Carl Eriksson. Några sekunders ledning i halvtid och ökade på slutet – till mål 25 sekunder före Alexander Andersson, nio sekunder Victor Bergsander.

C-klassen bjöd på R2 kamp, Alexander Fogdeby / Dennis Norén drog upp tempot, åkte jämt med Kalle Gustafsson under första halvan. Mot slutet drog Fogdeby ifrån och vann 52 sekunder före Gustafsson. Tredjeplatsen för Henrik Johansson och fyra Michael Johansson.

Säffles Mats Karlsson kan aldrig räknas bort i Appendix K, nu var han tio sekunder före övriga redan på ss1 och tempot fortsatte högt uppskruvat. Till mål var Mats och Jan Svanström 1:12 minut före Stefan Ryberg, tredjeplats för Kjell Fransson.

Daniel Torph / Pierre Karlsson skruvade upp tempot i A/B-förare VOC / grupp F, stack iväg i topp fram till service. Efter lite uppehåll vaknade Andreas Hultström till, började plocka sträcksegrar, smet upp i ledning inför sista stadssträckan. En tuff kamp genom chikaner, gatukorsningar och rondeller – Torph var 0,6 sekund snabbare än Hultström vilket gav segern med 0,4 sekunds marginal för hemmaföraren med efternamn Torph! Bakåt följde Gustav Johansson och Emil Andersson som trea och fyra.

Daniel Torph / Pierre Karlsson gjorde inte hemmapubliken besvikna, tog 
tillbaka och vann på sista sträckan inne i centrala Säffle! Foto: Johannes Ericsson, emotorsport.se

Kevin Karlsson och Linn Granath, Ydre MK slog till med seger för C-förarna, jagades hårt av Robin Lund som plockade tid på slutet, till målskyltarna 5,2 sekunder mellan dem. Sträckseger på ss1 för Tim Lagerstam som slutar trea, Joel Norqvist och Daniel Lindau skuggade i 38 bilar stora klassen!

I grupp E var b-förarna snabbast, Jimmy Alfredsson / Johanna Hellkvist höll högt tempo dagen igenom, i VW Golf. 14 sekunder bakom Alexander Broberg som tappade tid under några sträckor vid halvtid. Håkon Kolåsæter trea på pallen, fyran Tobias Söderholm bäste A-förare. Marcus Davidsson / Marcus Vestberg körde hem c-klassen, segermarginal 32 sekunder före Ove Björklund, tredjeplatsen för Pär Henrik Andersson.

Isak Arvidsson ledde Ungdomsrally in till service, torts försprånget hade Isak en spännande avslutning, det small till i bakaxeln ut mot ss5 men med försiktig körning togs bilen till mål, vinner 1:49 minut före Daniel Suvala – bakåt Melvin Bengtsson och Lucas Helin.