Racing

Högsommarvärme under årets Velodromlopp

Velodromloppet Historisk GP kördes i helgen i strålande solsken. Närmare 200 förare kom till start i de elva heaten och 4000 åskådare besökte tävlingen, som var finalen på Karlskoga Motorsportvecka.

Förutom alla trevliga race bjöds publiken på uppvisning av gamla roadracingcyklar, sportbilar samt att alla märkesklubbar ställde ut sina fina bilar på gräsparkeringen.

Standard 1966-71 upp till 1300cc

Atle Ramberg brukar vara favorit varje år i klassen för nyare standardbilar 1966-71 upp till 1300cc, men i år fick han hårt motstånd av Hans Beckert. Ramberg lyckades dock vinna till sist över Beckert och Tore Hjellset, men det var först efter att Beckert fått en stoppsladd. – Jag har aldrig kört bilen så hårt någon gång tidigare. Jag varvade 9 000 varv för att kunna vinna, sa Ramberg. I andra racet lämnade Beckert över bilen till Kjell Wallin, som fick starta sist. Ramberg kunde ta en ny seger, men Wallin körde upp sig och slutade tvåa, endast 3.8 sekunder bakom Ramberg! Mikael Mohlin kom trea.

Tät fight mellan Hans Beckert och Atle Ramberg.

Standard 1966-71 över 1300cc

I heatet över 1300cc fick vi uppleva något märkligt och ovanligt. Pekka Nyström tog starten från pole och drog ifrån det övriga fältet. Per-Gunnar Ahlström fick parkera sedan det börjat brinna under huven. Säkerhetsbilen kallades ut för att samla ihop fältet så att man kunde bärga undan Ahlström. Det är alltid ett lotteri när man skickar ut säkerhetsbilen var den hamnar i fältet, men det finns tydliga rutiner på hur säkerhetsbilen och förarna skall göra för att ordningen skall bli rätt. Dock glömde säkerhetsbilen att tända sina lampor… Inte nog med det, radion fungerade inte så tävlingsledningen fick ingen kontakt med honom. Förarna förstod ändå vad som gällde, de drog ned farten och körde i en fin karavan, men säkerhetsbilen befann sig mellan ettan och tvåan i fältet. Nyström förstod situationen och sänkte därför farten så att säkerhetsbilen med resten av fältet kom ikapp honom och därmed var ordningen säkerställd. Stor eloge till Nyström som löste detta så snyggt, men problemet kvarstod med lamporna… En funktionär gick ut på banan och kastade in en radio genom sidorutan när säkerhetsbilen passerade så att de fick kontakt med tävlingsledningen så att de kunde avsluta proceduren och fortsätta racet, som vanns av Nyström före Arvid Viktorsson och Ulf von Hauswolff. Nyström vann även andra racet före Viktorsson och Jari Konola.

Pekka Nyström var helgens gentleman när han släppte fram säkerhetsbilen.

Formel Vee

Formel Vee mönstrade som vanligt ett stort startfält. Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson tog en dubbelseger på Kinnekulle senast, men då var det regn. Han ville tona ned favoritskapet nu när det var torrt, men han visade att han bemästrade även torrt underlag då han vann första racet före Johan Lund och Lars Ohlsson. Thomas Marklund hade problem med sin bil och han skruvade och skruvade och fick ihop det så att han kunde starta sist i andra racet. Han körde om hela fältet och vann före ”Vegas” och Lund.

Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson vann Formel Vee . Han hade med sig sin ”depåracer”.

Formula Slicks

Helgen avslutades med de snabbaste bilarna; formelbilar med slicks. Torgny Johansson bjöd på skönsång med sin härliga March F2 som fick sträcka ut sig fint på den långa rakan. Han vann före Sonny Johansson, F3 och Johan Eliasson, som kör Sports 2000. I det andra racet var det Eliasson som märkligt nog hängde med Torgny bäst. Torgny vann, men att Eliasson lyckades ta andraplatsen före alla F3:or är en otrolig förarprestation! Sonny Johansson kom trea.

Torgny Johansson med Johan Eliasson och Sonny Johansson i släptåg i Formula Slicks.

Priser

RHK delade ut sina vandringspriser under helgen. Ronnie Petersonstatyn tillföll Lena Holm som sköter mycket av det administrativa arbetet kring Velodromloppet. Torsten Memorial gick till Michael Sundin för hans arbete som klasspappa för det nyaste standard och GT-heatet. Presidents Trophy gick till Tomas Otterberg för hans arbete som klasspappa för Formula Slicks.

Lena Holm fick årets Ronnie Petersonpris. Här flankeras hon av Tomas Otterberg och Michael Sundin som också fick mottaga RHK´s vandringspriser.