Racing

Nürnbergs gator nästa utmaning för Henric Skoog

Från de vidsträckta österrikiska Alperna till en ansamling betongblock i centrala Nürnberg – det är kontrasternas tid i Porsche Carrera Cup Deutschland. Säsongens fjärde deltävling pockar på uppmärksamhet och är på många sätt också den mest unika, när Henric Skoog och hans rivaler i helgen beger sig till stadsbanan Norisring för årets enda stadslopp. 

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication & Kraeling-Foto.

Den är bara 2.3 km lång och består av fyra svängar. På pappret är Norisring-slingan, belägen i Nürnbergs sydöstra delar, en rättfram historia. Skoog, som tävlat på gatorna vid den vackra Dutzendteich-sjön en gång tidigare (under debutsäsongen i Porsche Carrera Cup Deutschland 2017), vet dock att utmaningen som väntar är betydligt större än vad som kanske först möter ögat.

–  Norisring är en bana som inte liknar någon annan på kalendern, förklarar Henric Skoog. Till att börja med är det den enda stadsbanan vi besöker. Vi kör på vanliga, allmänna vägar, med målade trafiklinjer och allt annat som det medför. Själva layouten är relativt simpel med två hårnålar, en chikan och tre rakor, men det innebär bara att det blir ännu jämnare än normalt. Det kommer att handla om hundradelar i kvalet den här helgen och varje misstag kommer att straffas ännu hårdare än vanligt.

Skoog lyfter också fram en annan väsentlig skillnad mellan Norisring och den bana som Carrera Cup Deutschland senast gästade, österrikiska Red Bull Ring.

–  Jag gillar Red Bull Ring, men på ett sätt blir det befriande att komma därifrån till ett ställe som Norisring, fortsätter 23-åringen från Torshälla. Vi hade extremt stora problem med track limits i Österrike. De stora asfalterade avåkningszonerna gör att folk genar väldigt mycket utanför banan där, men på Norisring lär vi inte ha några sådana problem. Där omges vi av betong och Armco-barriärer från start till mål, så där löser sig den saken per automatik – även om det kan få ganska otrevliga konsekvenser det också! Det är ändå sportsligt mer rättvist och jag är glad att Norisring är tillbaka på kalendern efter ett års frånvaro.

Skoog anländer till Nürnberg som femma i förarmästerskapet efter en stark helg senast på Red Bull Ring, där han var på väg mot pallen i Race 1 på lördagen innan en miss bara två svängar från mål förpassade honom till en snöplig men alltjämt meriterande femteplats.

Skoogs bästa resultat så här långt i år är annars en andraplats i premiären på Hockenheim.

Efter helgens två race på Norisring har Porsche Carrera Cup Deutschland-säsongen 2019 nått precis halvtid. Vem som avslutar den första halvan av mästerskapet på bästa sätt går som vanligt att se live på nätet; båda helgens race streamas i realtid på Facebook och www.racecam.de.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication & Kraeling-Foto.