Racing

Kvalet dikterade villkoren för Jimmy Eriksson

Jimmy Eriksson och teamkamraten Jeroen Bleekemolen hölls tillbaka av två misslyckade tidskval vid helgens ADAC GT Masters-tävlingar på Zandvoort-banan i Nederländerna.

Foto: AMG Customer Racing.

Duon, som tävlar för Zakspeed-teamet i en Mercedes-AMG GT3, fick nöja sig med 13:e respektive 16:e plats i helgens två race efter att ha suttit fast i trafik från blygsamma startpositioner.

Bleekemolen tog hand om körningen i det första kvalet (till Race 1) på lördagen, men fick aldrig chansen att sätta någon representativ varvtid sedan teamet olyckligt förväxlat de däck på vilka holländaren – tvåfaldig mästare i Porsche Mobil 1 Supercup – skulle köra i ett kaotiskt och regndrabbat pass.

Från 28:e startruta gjorde Bleekemolen/Eriksson sedan ett starkt första race på sin väg mot en poänggivande 13:e plats.

På söndagen var det därefter Erikssons tur att kvala in bilen till det avslutande Race 2. Den här gången kompromissades kvalet istället av en frustrerande storm av omständigheter, där en blandning av trafik och olägliga gul- och rödflaggsavbrott resulterade i att Eriksson till slut körde in på 20:e plats.

I Race 2 kunde Eriksson/Bleekemolen sedan bara rätta sig i ledet och ta plats i mittfältskön. Man klassificerades till slut som 16:e ekipage.

– Den här helgen dikterades verkligen av kvalet, säger Jimmy Eriksson. Det är frustrerande; vi har inte en enda gång i år fått ett problemfritt kval. Det är alltid tufft när man startar så långt ner i fältet, men här på Zandvoort är det dessutom nästan omöjligt att köra om. Det enda vi egentligen kunde göra var att rätta oss i ledet och dra nytta av andras misstag, och det lyckades vi ganska bra med. Med tanke på utgångsläget var racen helt OK, men vi kommer aldrig jubla över en 13:e eller 16:e plats.

Eriksson är efter helgens tävlingar väl medveten om vad som i första hand behöver ses över i jakten på en stark avslutning på säsongen – som närmast fortsätter redan nästa helg på tyska Nürburgring.

– Vi måste se över våra procedurer och se till att göra ett bättre jobb i kvalen, avslutar Eriksson. Det är alltid något som ställer till det för oss, och det måste vi ändra på. Det är inte bortom vår kontroll och vi, som team, behöver tänka igenom hur vi lägger upp framför allt det momentet av helgen. Vi diskuterar redan vad vi kan göra annorlunda på Nürburgring och jag hoppas att vi i alla fall får en ärlig chans där.

Helgens två race vanns av Mirko Bortolotti/Christian Engelhart (Lamborghini, Race 1) och Ricardo Feller/Dries Vanthoor (Audi, Race 2).

Foto: AMG Customer Racing.