Racing

18 poängs ledning för regerande Carrera Cup mästaren

Nu är Porsche Carrera Cup Scandinavia tillbaka efter sommaruppehållet. Till hegen är det dags klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena 17-18 augusti. Regerande mästaren Lukas Sundahl leder mästerskapet, Porsche Approved Cup toppas av en något vingklippt Hugo Andersson och i Masters Cup är det delad ledning för teamkompisarna Lars-Bertil Rantzow och Magnus Öhman.

Foto: Micke Fransson/teambild.se

Efter en intensiv och händelserik vårsäsong är Porsche Carrera Cup Scandinavia tillbaka. Förarna är sugna på att tävla igen så räkna med en verklig rivstart när säsongens ”andra halvlek” drar igång på lördag.

Med tre deltävlingar kvar finns det inget utrymme för några misstag för de med ambitioner att slåss allra högst upp i de olika tabellerna. En bruten tävling kan vara skillnaden på guld eller en plats utanför pallen.

Viktigt försprång

Inför omstarten är det alltså regerande mästaren Lukas Sundahl i ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Växjösonen fick visserligen inte med sig någon seger hem från Drivecenter Arena i Fällfors, men med dubbla andraplatser gjorde han ändå ett litet ryck. Till Kanonloppet kommer Sundahl med ett försprång på 18 poäng till säsongsstartens dominant, göteborgaren Robin Hansson.

– 18 poäng är ganska mycket med den poängskala vi har, men samtidigt är det ingenting om jag skulle tvingas bryta ett race, resonerar Lukas.

I PCCS får heatsegraren 20 poäng, tvåan 18. I tillägg finns det två bonuspoäng att tävla om i varje race; en för pole position och en för snabbaste varv.

– Bonuspoängen är viktiga och kan bli helt avgörande när mästerskapet ska summeras, säger Lukas.

Foto: Micke Fransson/teambild.se

Teamdueller

Tabelltvåan Robin Hansson, som ska dubblera med att köra GT4 Scandinavia i Karlskoga, har teamkompisen i Fragus Motorsport, Pontus Fredricsson, närmast efter sig i tabellen. Pontus har 22 poäng upp till Robin, men ett försprång på 20 till fjolårets mästerskapstrea, Roar Lindland. Norrmannen, som vann det senaste racet i mästerskapet, skuggas av sin teamkompis i WestCoast Racing, PCCS-debutanten Hugo Nerman. Mellan de båda skiljer det bara tre poäng.

Nerman har imponerat med offensiv körning men väntar fortfarande på sin första pallplats. Kanske kommer den i Karlskoga?

Delad ledning

Bakom femteplacerade Nerman har både Lars-Bertil Rantzow och Magnus Öhman kört till sig 81 poäng. Teamkompisarna i Mtech Competition delar dessutom ledningen i Masters Cup där de har 146 poäng vardera.

Bara 16 poäng bakom sig har de dessutom Christoffer Bergström.

Rantzow och Öhman har inte bara tillhört toppen i Masters Cup. Båda har även stått på pallen totalt i Porsche Carrera Cup. Rantzow var trea både på Rudskogen och i Fällfors medan Öhman slog till med personligt rekord när han blev trea och tvåa i de båda heaten på Scandinavian Raceway.

Avslutningen på Masters Cup blir mycket intressant att följa. Ska största förhandsfavoriten Rantzow ta sin andra Masters-titel i PCCS eller kan Öhman utmana hela vägen och snuva skåningen på guldet? Och vad kan Christoffer Bergström hitta på? I Fällfors erövrade han sin första heatseger i klassen och är självklart sugen på mer.

Magnus Öhman.
Foto: Micke Fransson/teambild.se

Handskadad Hugo

Hugo Andersson toppar Porsche Approved Cup, där man tävlar med Porsche 911 GT3 Cup (991 I), efter en stark öppning på säsongen. 17-åringen från Täby har kört till sig topp tre-placeringar i sju av åtta race. Tre av dem har han dessutom vunnit. Men det är bokstavligt talat en försvagad klassledare som kommer till Kanonloppet och Gelleråsen Arena. Tidigare i somras skar sig nämligen Hugo illa i ena handen och har nyligen kommit ur gipset.

– Jag kommer till start, men jag får inte belasta handen för mycket då senorna fortfarande är för sköra. Så jag kör för att inte nolla tävlingen, men kan inte pusha för några riktigt bra resultat, hälsar Hugo som hoppas att han ska vara bra nog för att kunna vara med och slåss i toppen till de avslutande två deltävlingarna i mästerskapet, Porsche Festival på Rudskogen Motorsenter och finalen på Mantorp Park.

Hugo Andersson.
Foto: Micke Fransson/teambild.se

Tätt bakom

Vad Hugo kan prestera i Karlskoga återstår att se, men hans situation gör det självklart möjligt för konkurrenterna att ta in på honom i tabelltoppen. Inför Kanonloppet delar Edvin Hellsten och Fredrik Ros på andraplatsen med 122 poäng, 25 bakom Hugo.

Fyra är unge norrmannen Emil Heyerdahl (108 poäng) och femma betydligt äldre och mer rutinerade Patrik Skoog. Den sistnämnde inledde säsongen stabilt, men körde sönder i Fällfors, tvingades avstå båda racen där och nollade. Med sina 97 poäng är han 25 pinnar från pallen.

Livesändning med prinsen

Söndagens båda race med uppsnack och reportage kommer att sändas live i Viaplay med start kl 11.00 och 14.30. Kommentatorer är Robin Nilsson och Björn Wirdheim.

Förutom de ordinarie förarna får Nilsson och Wirdheim den här gången bland annat kommentera prins Carl Philip Bernadotte, som gör ett inhopp i Porsche Sveriges gästbil. Prinsen deltog på vårens test på Gelleråsen Arena. Då imponerade han med sjätte bästa varvtid.