Rallycross

Larsson vann RallyX Nordic med endast en poäng

Den avslutande deltävlingen av RallyX Nordic i Tierp blev en riktig rysare in i det sista för klassen Supercar. När dammet lagt sig stod Robin Larsson som slutsegrare i RallyX Nordic.

Efter att Robin Larsson tagit maximala poäng i grundomgången låg han och Oliver Eriksson i delad ledning i mästerskapet inför semifinalen. Men väl i semifinal slutade Larssons turbo fungera och han blev stående i starten. Han kom i mål som fjärde förare och blev därmed förste reserv till final. Mattias Ekström, som gjort ett inhopp under tävlingen och slutade tvåa i grundomgången, vann sin semifinal. Han valde sedan att avstå finalen, vilket gav Larsson möjligheten att köra final istället. I finalen bröt den ledande Eriksson på sista varvet. Det gjorde att Larsson kom tvåa i tävlingen och kunde ta mästerskapsguldet med endast en poäng.

– Det känns hur skönt som helst att ta guld i både EM och RallyX Nordic den här säsongen, säger Robin Larsson. Dagens tävling är nog det sjukaste jag varit med om i mitt liv, och jag tror många kände så. Det gick från allt, till inget, och sen till allt igen. För första gången den här säsongen plockade vi enbart ettor i grundomgången, så vi hade en jättebra känsla inför semifinalen. Men i starten var det inget tryck i motorn och jag var sist iväg. Frustrerande, men jag försökte plocka placeringar och blev tillsist fyra. När jag hörde att Kevin Eriksson kanske blivit diskad kom hoppet om en finalplats tillbaka, men så blev det inte så. Hoppet försvann, men jag åkte ut mot starten som sista reserv. Där fick jag reda på att Mattias valt att stå över finalen för oss, då kom hoppet om mästerskapsguldet tillbaka. Jag startade från bakre led, men kom ut rätt bra. Sen såg jag att Oliver Eriksson stod parkerad i en vall… När jag gick i mål ropade de i hörlurarna att jag vunnit, men jag trodde först inte på det. Jag och hela teamet har kämpat riktigt hårt den här säsongen, så det var skönt att kunna knyta ihop säcken. Stort tack till alla som dragit sitt strå till stacken i år: teamet, Joel, Ola och Mats, pappa och Simpa, Mattias som gjorde detta möjligt, EKS och såklart alla sponsorer. Nu har vi bockat av de här två gulden, så vad som händer nästa år får vi se. Jag hade tyckt det vore väldigt kul att ta upp matchen mot de stora killarna i VM.

– Det ett annorlunda avslut efter att Robins bil strulade i semifinalen, säger Mattias Ekström. Jag har fått mycket hjälp under min karriär och vet att det här gänget kämpat stenhårt hela året. De förtjänade att ta matchen på banan, så därför avstod jag min finalplats. För Robins del såg det inte ut att gå, men på sista varvet hände allt… JC Raceteknik ska vara stolta över sina mästerskapsmedaljer, och jag är glad för deras skull.

– Hur den här tävlingen skulle gå hade nog ingen kunnat räkna ut innan, säger Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik. Robin började med full pott i grundomgången, men sen vände allt med turboproblemen i semifinalen. Vi är här för att vinna mästerskapet, så grabbarna fixade bilen och Mattias valde att kliva av sin finalplats. Det är såklart fruktansvärt tråkigt att Oliver Eriksson fick bryta på grund av tekniska problem, men det är en del av motorsporten och nu var turen på vår sida.

Foto:  Jan Kåre Rafoss