Racing

Sundahl historisk – fortsätter i Carrera Cup

Nu är han historisk, 23-årige Lukas Sundahl från Växjö. Under lördagen vann han Porsche Carrera Cup Scandinavia för tredje året i rad. Det har ingen lyckats med sedan starten på mästerskapet 2004.

Lukas Sundahl och Sundahl Racing säkrade under lördagen sin tredje raka titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Foto: Micke Fransson

– Att bli först med att vinna titeln tre år i rad har varit vårt mål och vår drivkraft hela säsongen, säger Lukas som efter den historiska triumfen på Mantorp Park lät meddela att han nu ställer om siktet på ett fjärde mästerskapsguld.

Lukas Sundahl kom till årets näst sista deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia med 51 poängs ledning. Efter tre intensiva race på Mantorp Park hade avståndet ner till främsta konkurrent vuxit till ointagliga 74 poäng.

Med 54 poäng kvar att tävla om i finalen på Ring Knutstorp 9-10 oktober finns det ingen som kan komma ikapp honom. Oavsett hur epilogen slutar.

– Skönt att kunna avgöra mästerskapet redan här. Nu kan vi åka till Skåne och den sista deltävlingen helt utan press på oss, konstatera en både lättad och glad Sundahl.

Fokus på titeln

Tävlingen på Mantorp Park hanterade Lukas Sundahl och familjeteamet Sundahl Racing på bästa sätt. Fokus låg hela tiden på att säkra mästerskapstiteln och den regerande mästaren agerade utifrån det. Han tog inga onödiga risker, men svarade ändå för en mästerlig prestation genom att bokföras för placeringsraden 3-3-3 i de tre racen.

– Vi hade ett bra utgångsläge inför den här tävlingen och lyckades verkligen förvalta det, konstaterade teamchefen Per Sundahl, pappa till Lukas, efter den unika trippeln.

Satsar vidare i PCCS

Mästerskapstiteln gav teamet 200.000 kr, pengar man nu kommer att investera i nästa säsong, Lukas Sundahls sjunde i Porsche Carrera Cup Scandinavia. För det blir en fortsättning i PCCS. Det kan Per Sundahl avslöja redan nu.

– Vi kör vidare. Ingen har vunnit det här mästerskapet fyra gånger, säger han med ett leende.

– Klart att vi genom åren tittat oss omkring både internationellt och här hemma. Att satsa utomlands nu känns inte aktuellt med tanke på det osäkra läge som råder på grund av Corona. Här hemma tycker vi inte att det finns något alternativ som är bättre än Porsche Carrera Cup Scandinavia. Mästerskapet håller mycket hög klass i alla avseenden. Det är bra organiserat, bjuder på ett stort och konkurrenskraftigt startfält och genomförs med bilar som är utmanande att köra, säger Per.

Det är heller ingen hemlighet att Sundahl Racing ser fram emot att köra nya Porsche 911 GT3 Cup (992) 2022. Då är ambitionen att kunna kombinera tävlande i Porsche Carrera Cup Scandinavia med en internationell satsning.

Lukas Sundahl, Sundahl Racing. Foto: Micke Fransson

Blir tvåbilsteam

Kommande års tävlande från Sundahl Racings sida kommer inte enbart att ske i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Redan nu är det klart att teamet även kommer att driva en bil i racingserien Porsche Sprint Challenge Scandinavia som drar igång 2021. Jämte Lukas Sundahls Porsche 911 GT3 Cup (991 II) kommer det att stå en Cayman GT4 Clubsport under tälttaket hos det Växjö-baserade teamet.

– Vi kommer att driva bilen åt Patrik Emanuelsson, en företagsledare från Växjö som har racingerfarenhet från Radical, berättar Per.

Stort intresse

Sundahl Racings fortsatta engagemang i Porsche Carrera Cup Scandinavia och nya satsning på Porsche Sprint Challenge är välkomna besked.

– Det betyder självklart mycket för serien att Lukas i egenskap av mästare, historisk sådan till och med, kör vidare i Porsche Carrera Cup. Sundahl Racing har varit ledande i det här mästerskapet i många år och att gänget från Växjö nu utökar sitt engagemang i den tävlingsverksamhet vi bedriver är naturligtvis glädjande, säger Raine Wermelin, direktör Porsche Sverige.

Under deltävlingen på Scandinavian Racing i september genomfördes ett första testevent för nya Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Den 15 oktober ges nästa tillfälle att testa en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, då på Gelleråsen Arena.

– Intresset för den nya serien är stort. Redan nu kan vi konfirmera att vi har fem anmälda och många fler än på gång, säger Wermelin.

En av förarna som redan är klar för den nya serien är rallylegendaren Stig Blomqvist.

Det firades i bubbelvatten efter Lukas Sundahls historiska titel. Fr.v: Lukas Sundahl, Pontus Fredricsson, Johan Kristoffersson. Foto: Micke Fransson