Racing

Rosenqvist kvalade in som 14:e man till Indy 500

Felix Rosenqvist kommer att starta den 105:e upplagan av Indianapolis 500 från 14:e plats på gridden efter att ha noterat en snitthastighet på 230.744 mph (371 km/h) över sina fyra flygande varv i lördagens kval till det beryktade ovalloppet.

Foto: Arrow McLaren SP.

Rosenqvist gjorde två kvalförsök under det sex timmar långa passet, varav det sista blev det snabbaste och cementerade ett utgångsläge från femte led när det legendariska racet flaggas iväg nästa söndag. Rosenqvist kommer att starta en placering före fjolårets Indy 500-segrare, Takuma Sato.

De andra två Arrow McLaren SP-bilarna kvalade in på 12:e (Pato O’Ward) respektive 24:e (Juan Pablo Montoya) plats.

– Det har varit en intressant dag, och det känns bra att ha säkrat upp en hygglig startposition till racet, säger Felix Rosenqvist. Jag var faktiskt förvånad över hur bra bilen kändes på det första försöket. Det var väldigt enkelt att göra de fyra varven – lite för enkelt – och vi hade alldeles för mycket downforce på bilen. Det var synd att vi inte vågade chansa lite mer och gå närmare gränsen där, när det fortfarande var relativt svalt och banan var som snabbast.

#7: Felix Rosenqvist, Arrow McLaren SP Chevrolet

Rosenqvist återvände senare för ett andra, avslutande försök mot slutet av dagen, där han alltså förbättrade sig trots ett sämre väderläge.

– Vi valde att gå ut igen eftersom vi visste att vi hade mer potential, men ärligt talat var jag inte säker på att vi skulle förbättra oss, förklarar Felix Rosenqvist. Det blev ganska mycket varmare framåt eftermiddagen, men vi lyckades trimma ner bilen en hel del och det räckte för att åka fortare. Om vi hade haft den set-upen på bilen i det första försöket hade vi kanske kunnat ta oss in i Fast Nine. Nu blev det inte riktigt så, men ändå ett steg framåt för oss idag och jag har en bra känsla i bilen i racetrim. Från P14 har vi ett helt acceptabelt utgångsläge.