Rallycross

Trettionde VM-segern för Johan

Tre tävlingar och tre segrar! Johan Kristoffersson är ostoppbar så här långt i rallycross-VM. I Riga blev det en dubbelseger för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren.

– Underbart att få ta den sjätte segern här i Riga och den trettionde totalt i VM, säger Kristoffersson.

Tommy och Johan Kristoffersson kramar om varandra efter trettionde segern. Foto: Qnigan

Efter att ha tråcklat sig fram till segern i lördagens tävling så följde Kristoffersson upp med ännu ett mästerverk i konsten att hitta en väg att vinna.

Den fyrfaldige världsmästaren hade visserligen bra fart hela dagen och toppade resultatlistan efter två kvalomgångar, varpå han även vann progression race och semifinalen. Men i finalen var det bröderna Hansen, Kevin och Timmy, som kom flygande från ytterspår och tog sig in framför Johan. Hansens försökte sedan störa Johan med sin jokerstrategi, men den iskalle värmlänningen manövrerade sig ändå fram till en knapp seger före Kevin Hansen.

– Jag lyckades göra två riktigt bra varv när Kevin och Timmy tog sina jokrar.

Därmed triumferade Kristoffersson dubbelt på Bikernieki-banan i Riga.

– Ett stort tack till publiken här i Riga. De har stöttat mig på ett fantastiskt sätt. Och maximala 60 poäng hittills låter som ljuv musik i mina öron.

Johan berömde också sitt team för den utdelningen.

– De jobbar oavbrutet för att ge mig en bra bil varje gång jag ställer mig på startlinjen och att vi är tre förare som alla presterar bra ger oss också en fördel.

Just i Riga handlade mycket om var på startlinjen man skulle ställa sig. Växlande väderlek komplicerade förutsättningarna. Pole position, innerspåret, visade sig inte vara särskilt lyckat. De flesta snabba starter kom från startspåren längre ut. Kristoffersson utnyttjade detta i semifinalen, då han valde startspår tre.

En som verkligen fick till starterna var annars Gustav Bergström. Teamets tredjeförare fick smeknamnet “Rocket man” av stallkompisen Kristoffersson.

– Jag hittade väl något i starten som de andra inte gjorde, medger Bergström, som än en gång imponerade, sin orutin till trots.

Med en tredjeplats i sin semifinal verkade också Bergström vara klar för final, men den försvann när teamkompisen Ole Christian Veiby fick ett tidstillägg, vilket gjorde att Kevin Hansen tog plats i finalen.

– Jag behövde ett mirakel där och det kom, men sedan togs det ifrån mig igen, konstaterar en frustrerad Bergström, som plockade 21 poäng under helgen och ligger sexa i förarmästerskapet på 31 poäng, samma som femman Niclas Grönholm.

Framför dessa ligger Ole Christian Veiby på fjärde plats med 38 poäng. Norrmannen tog sin andra pallplats för säsongen när han slutade trea i söndagsracet med sin Volkswagen RX1e.

– Det fanns mycket bra att ta med sig från den här tävlingen. Två pallplatser hittills är bra med tanke på att jag inte har kört mycket rallycross de senaste åren.

Veiby var i händelsernas centrum under dagen. I ena kvalomgången var han inblandad i en incident med Kevin Hansen, men friades av juryn. I semifinalen däremot fick han alltså ett tiosekundersstraff för en knuff på samme Hansen. Helt fel, tyckte Veiby. En seger i semifinalen förbyttes i därmed i en tredjeplats, men Ole Christian tog sig ändå till final. Där jobbade han bakifrån och med fältets snabbaste jokervarv säkrade han tredjeplatsen.

– Det var blött på innern, så mitt startspår var helt värdelöst, men jag körde bra och lyckades ta mig fram i fältet.

För Volkswagen Dealerteam BAUHAUS blev det därmed ännu en lyckad dag denna framgångsrika helg. I teammästerskapet ökade man sin ledning gentemot Hansens team från åtta till sexton poäng totalt.

– Det är betalningen för ett otroligt arbete som vi har lagt ner. Vi har fått jobba för alla segrar och poäng, men med en perfekt laginsats har vi lyckats hittills, säger teamchefen Tommy Kristoffersson, som var full av beundran för alla sina tre förare.

– Johan presterar på topp, Ole Christian gör absolut allt vi kan förvänta oss och Gustav… Jag vet inte vad jag ska säga längre, men att han gör det så bra redan nu är otroligt imponerande.

Johan Kristoffersson före Ole Christian Veiby. Foto: Qnigan