Racing

Lundqvist satte snabbaste varv men kraschade

Linus Lundqvist presenterade sig med full kraft direkt i sin debut i NTT INDYCAR SERIES när han sensationellt kvalade in som 11:a i det 27 bilar stora startfältet i Nashville och sedan satte snabbaste varv i racet.

#60: Linus Lundqvist, Meyer Shank Racing Honda. Foto: Meyer Shank Racing / INDYCAR.

Lundqvist, som suttit på sidolinjen hela den här säsongen efter titelsegern i Indy NXT förra året, greppade en efterlängtad chans med båda händerna när han till slut fick hoppa in i den amerikanska kungaklassen bakom ratten på Meyer Shank Racings bil #60.

Lundqvist drog ögonen till sig redan från start på den oförlåtande stadsbanan i Nashville, där han – i sitt allra första pass i bilen – slog till med 11:e bästa tid på fredagens fria träning.

Tyresö-sonen chockade sedan etablissemanget på allvar när han mot alla odds tog sig vidare från den första delen av lördagens kval och in i det efterföljande Fast 12-segmentet. Lundqvist såg därmed till att Meyer Shank Racing avancerade till Fast 12 för blott den andra gången den här säsongen, och kvalade samtidigt in som såväl bäste svensk som bäste rookie till söndagens race med en uppseendeväckande 11:e plats på gridden.

Insatsen gjordes än mer anmärkningsvärd av att den sista träningen inför kvalet i praktiken omintetgjordes på grund av regn, och att det sista träningspasset helt ställdes in.

– Jag är väldigt stolt över den här debuten, säger Linus Lundqvist. Förutsättningarna har inte varit de enklaste med regn och en inställd träning, så det har verkligen varit mycket att lära på väldigt kort tid. Att kunna kvala vidare till Fast 12 redan under min första INDYCAR-helg känns helt fantastiskt.

Väl i racet fortsatte Lundqvist på den inslagna vägen. De knappa förberedelserna till trots lyckades 24-åringen hålla jämna steg med sina betydligt mer erfarna konkurrenter, och till och med sätta press på mästerskapsdominanten Alex Palou långt in i det 80 varv långa loppet.

Lundqvist underströk också sin fart genom att sätta racets absolut snabbaste varv.

Dessvärre fick den spektakulära debuten ett abrupt slut när Lundqvist på det 69:e varvet tappade kontrollen och tvingades bryta i en krasch mot betongmuren i Kurva 11.

– Det var förstås tråkigt att det slutade som det gjorde, och just nu är jag absolut besviken, fortsätter Linus Lundqvist. Det var egentligen ett ganska litet misstag som tyvärr fick stora konsekvenser. Jag kom ett par decimeter för långt ut, tappade greppet i gummiresterna, och därifrån var jag bara en passagerare. Det är tungt när jag hade ett så bra race på gång, men jag kommer lära mig av detta och gå vidare.

Avslutningen till trots kan Lundqvist se tillbaka på en sällsynt stark INDYCAR-debut, levererad för det i sammanhanget lilla Meyer Shank Racing-stallet.

– Hela teamet har varit otroligt stöttande och hjälpsamma, avslutar Linus Lundqvist. Stort, stort tack till hela Meyer Shank Racing för den här chansen. Jag tror att vi alla är väldigt nöjda med de besked som den här helgen gav. Vi har visat att farten finns där och att vi är att räkna med – på riktigt. Jag är så tacksam, och så stolt, över det vi har uppnått här i Nashville. Det har varit en magisk helg.

Racet i Nashville vanns av Lundqvists tidigare titelrival i Indy NXT, Kyle Kirkwood.

Foto: Meyer Shank Racing / INDYCAR.
Foto: Meyer Shank Racing / INDYCAR.