Racing

Adestam tar tredje NXT Gen Cup-segern

Elias Adestam körde hem sin tredje seger i NXT Gen Cup när han vann med en kalkylerad manöver på sista varvet vid helgens tävlingar på Gelleråsen Arena i Karlskoga.

Foto: NXT Gen Cup.

Adestam inledde helgen på bästa tänkbara sätt genom att toppa fredagens tidskval, vilket gav honom säsongens andra pole position i den elektriska JSM-serien.

Från sitt utgångsläge längst fram på gridden tog Adestam inledningsvis kommandot i det första av lördagens två race, där han dock senare fick släppa ledningen till Jonathan Engström.

Adestam lät sig emellertid inte stressas, utan följde tryggt med i tempot bakom den nye ledaren och bidade sin tid.

Ut på det allra sista varvet satte Adestam sedan in sin stöt. Efter att strategiskt ha sparat sin sista push-to-pass – omkörningshjälpmedlet som tillfälligt ökar effekten i bilarna – svepte Adestam tillbaka upp i ledningen och fram till säsongens tredje seger.

– Grymt härligt att få vinna här på Gelleråsen, säger Elias Adestam. Det var en bra fight med Jonte (Engström), men jag hade en plan hela tiden och den lyckades. Jag sparade push-to-pass till sista varvet och visste att jag skulle ha ett övertag där. Skönt också att få plocka lite bonuspoäng för pole position i kvalet.

Reglerna för omvänd startordning i Race 2, där man vänder på de åtta främsta från det första loppet, innebar att Adestam alltså fick inleda det avslutande heatet från ruta åtta. Efter en stark uppkörning tog Nacka-föraren målflagg som fyra, bara för att i efterhand tilldelas ett tidstillägg för en incident ute på banan. Han föll därmed till 14:e plats i resultatlistan.

– Jag accepterar beslutet, även om jag faktiskt tycker att det är en väl hård bestraffning, säger Elias Adestam. Det var ett tråkigt slut på helgen och på ett race som i övrigt kändes riktigt bra. Det blir också väldigt kostsamt i mästerskapet, men jag är här för att kämpa och det kommer jag alltid fortsätta att göra.

Elias Adestam ligger på tredje plats i NXT Gen Cup-tabellen när två deltävlingar (fyra race) nu återstår av mästerskapets premiärsäsong.