Racing

Dubbelseger för Byqvist i Valeryds Legends Cup

Det blev ett spännande kval där Erik Blixt ledde när några minuter återstod. Både Blixt och Dennis Byqvist gick ut samtidigt för att försöka putsa sina tider ytterligare när det bara återstod tre minuter av kvalet. På näst sista varvet slog Byqvist till med tiden 1:13.594 och han var därmed snabbast. De hade en chans till på sista varvet, men tyvärr parkerade Tommi Nyvall strax efter Ejes kurva och alla fick avbryta sitt sista varv på kvalet. Byqvist var snabbast före Blixt och Michael Gryvik.

Mattias Strömberg hade mest otur i kvalet då han inte ens kom till start. Han fick därmed starta sist i B-finalen. Han gjorde ett imponerande race där han körde om alla medtävlare och vann! Emil Andersson kom tvåa och Magnus Yxsjö Andersson kom trea. I den andra B-finalen startade Strömberg först. Han drog ifrån det övriga fältet och vann enkelt före Magnus Yxsjö Andersson och Matts Wängdahl.

Starten av den första A-finalen blev dramatisk. Alla tog sig igenom första kurvan utan problem, men ur andra kurvan blev Jimmy Jacobsson vänd och det skapade en kedjereaktion där flera bilar krokade ihop. Fem bilar stod kvar på banan och fick bogseras undan medan övriga fältet körde bakom safetycar. När loppet återstartades blev det en kamp mellan Dennis Byqvist, Erik Blixt och Michael Gryvik. De gick i mål i denna ordning och det skiljde mindre än en sekund mellan dem.

Andra racet blev mycket städat, utan några incidenter. Det var samma trio i topp som kämpade om positionerna. Byqvist vann igen, nu före Gryvik och Blixt. Byqvist tog dessutom dubbelseger i juniorklassen. Charbel Jomha vann dubbelt i Rookie-klassen och Johan Lennartsson vann dubbelt i seniorklassen.

Byqvist befäste sin ledning i mästerskapet där endast finalen återstår och den körs på Kinnekulle Ring första helgen i september.

Text och foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se

#99 Dennis Byqvist startade i pole före #47 Erik Blixt.
Första racet avslutades brutalt för några förare redan på första varvet…