Racing

Suenson och Johansson Aquila-mästare

Under helgen kördes den åttonde och sista deltävlingen i Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, i tre spännande heat avgjordes säsongen och årets mästare korades.

I Seniormästerskapet försvarade danske Kevin Suenson sin mästerskapstitel från fjolåret. Suenson gick in i helgen med 53 poängs försprång mot jagande Elias Adestam, och även om Adestam blev bäste poängplockare i finalen med en seger och två andraplatser kunde Kevin Suenson säkra titeln.

– Det känns fantastiskt att ta hem årets mästerskap. Bilen och teamet har fungerat perfekt i år och det har vart riktigt hårda kamper med Elias Adestam och Joel Granfors. Det är många snabba juniorer som också bjudit på hårt motstånd i år, säger Kevin Suenson.

Elias Adestam, som för två veckor sedan blev historisk mästare i helelektriska NXT Gen Cup, har stått för en superstark säsong i årets Aquila där han tagit sina första segrar i mästerskapet och utmanade Suenson om titeln hela vägen in i mål. Adestam slutar tvåa i tabellen.

Landslagsföraren Joel Granfors har under året kombinerat körning i Aquila Formula 1000 med sin huvudsatsning på amerikanska USF Pro 2000. Granfors missade deltävlingen på Sturup i juni, och slutar trea i Seniormästerskapet.

Juniormästare blev Dante Johansson från Katrineholm efter en fantastisk insats under säsongen. Redan i premiären på Kinnekulle Ring i maj gick Johansson upp i mästerskapsledningen, och har förvaltat den hela säsongen. Dante har många gångar blivit bästa junior, och tagit flera totala racesegrar. Under säsongen har Johansson kört in 33 000 kronor i prischeckar.

– Det känns väldigt bra att ta hem juniortiteln i denna otroligt jämna klass. Jag är väldigt glad över min säsong. Jag är nöjd över min prestation, och över hur säsongen slutade. Genom hela säsongen har jag lärt mig väldigt mycket om racing, vilket jag ser framemot att använda i framtiden, säger Dante Johansson.

Som vinnare av Juniormästerskapet vinner Dante Johansson en testdag i en Formel 4-bil, han blev även bästa rookie före den portugisiske talangen Rodrigo Seabra.

Kampen om andraplatsen i Juniormästerskapet blev en jämn uppgörelse i Falkenberg. Andreas Skatteboe låg tvåa med ett poängmässigt övertag mot Viktor Karlsson. Skatteboe tvingades för första gången i sin Aquila-karriär att bryta race ett med en trasig drivaxel, och Karlsson med en stabil helg kunde gå om och ta andraplatsen i mästerskapet.

Alexia Danielsson avslutar en stark säsong där hon bland annat tog en pole position på Mittsverigebanan, som fyra i tabellen. Robin Hafström slutar femma före 12-årige portugisen Rodrigo Seabra, som fick stå över finalen.

I rookie-tabellen blev det otroligt jämnt mellan Richard Olson och Fredrik Lindholm, där båda slutade på exakt samma poäng. Där Olson på särskiljning tog tredjeplatsen.

– Vilken fantastisk säsong vi haft. Otroligt jämna och spännande lopp rakt igenom. Och ungtupparna har verkligen givit de etablerade gamla stjärnorna en rejäl match rakt igenom. Även de som startade säsongen lite mer tveksamt var rejält uppe i fart på slutet. En stor del av förklaringen till detta är att i många fall coachar de etablerade förarna de nya förmågorna och det skapar ökad fart och jämnhet, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.

– Jag är verkligen extremt stolt över våra förare och det samarbete vi har i depån trots stenhård konkurrens!