Racing

Spurtstrid avgjorde 24-timmarsracet

Över 50 team och närmare 300 förare startade årets upplaga av Race4Fun 24H, Sveriges största 24-timmarsrace, på Mantorp Park i helgen. Kampen om segern avgjordes med en sekundstrid på de sista varven.

Tävlingen kördes med skrotbilar som är 20 år eller äldre på standarddäck, och lockade som alltid ett stort startfält med nästan 55 team när starten gick 12:00 i lördags.

NH Motorsport går i mål som vinnare. Foto: Race4Fun

Redan från start stod det klart att det var fem team som skulle göra upp om segern i årets upplaga: Fjolårssegrarna Black Edition från Vara i en BMW 320, och fyra danska team med NH Motorsport, BMW 320, Lynhurtig Motorsport, SEQURE Motorsport och Peanut Racing, alla tre i Peugeot 206.

När kvällen och mörkret kom hade Black Edition gått upp i ledning före NH Motorsport och Lynhurtig Motorsport. Topptrion separerades av endast 1,5 till 2 varv under hela natten.

På morgonen började NH Motorsport komma närmare och kunde till och med gå om Black Edition, som då haft ledningen i nästan 400 varv. Efter en säkerhetsbil under sista depåstoppet gick Black Edition ut på banan med en timme kvar att köra och en ledning på 90 sekunder över NH Motorsport.

I NH Motorsports BMW 320 satt teamchefen Nicolai Hansen och gav allt han hade. I snitt körde han in 4 sekunder per varv på Black Edition, och med 7 minuter kvar att köra kunde Hansen göra omkörningen som resulterade i seger i Race4Fun 24H.

Black Edition slutade tvåa, och efter att ha fått slut på bränsle de sista varven rullade de i mål ett varv bakom NH Motorsport. Lynhurtig Motorsport tog tredjeplatsen, 7 varv bakom sina landsmän.

– Årets 24H går inte att summera med annat än succé. Ett helt fullt startfält och många nya team och förare som aldrig kört racing tidigare, i kombination med etablerade team och proffsförare som antar utmaningen att köra enkel racing i 24 timmar. Att ha en sekundstrid om segern in till de sista varven var helt fantastiskt att följa, säger Emil Svensson, promotor för Race4Fun.

Segrarna i årets upplaga av Race4Fun 24H satte rekord i antal körda varv runt östgötska Mantorp Park med 656 varv för segrande NH Motorsport. 35 varv fler än rekordet från 2019, och en total körd distans på 2037,5 kilometer.

Prispall 24H 2023. Foto: Race4Fun

– Nu stänger vi en fantastisk och intensiv långloppssäsong 2023. Vi vill rikta ett stort tack till alla deltagare, banägare och funktionärer som gjort årets säsong möjlig. Arbetet med säsongen 2024 pågår för fullt, och presenteras som vanligt den 12/12 klockan 12:12, avslutar Emil Svensson.

Följ Race4Fun och Nordic Endurance 1 i sociala medier för att få all info inför säsongen 2024, och var med när kalendern och startplatserna släpps den 12/12 klockan 12:12.

Resultat Race4Fun 24H 2023:

  1. NH Motorsport (Danmark), BMW 320 – 656 varv
  2. Black Edition (Vara), BMW 320 – 655 varv
  3. Lynhurtig Motorsport (Danmark), Peugeot 206 – 649 varv