Båtracing

Aquacross arena premiär

Den 25 maj var det dags för premiären för Skara Sommarland Cup, en serie Aquacross-tävlingar där optimala arenor är i fokus. Redan förra året provades tävlingsformatet i den lilla Karpsjön på Skara Sommarland. Det blev så lyckat att fler liknande tävlingsplatser låg i siktet för att skapa en serie inför årets säsong. Kumla Kommun har gjort en jättesatsning med sitt område Parksjön med anlagda sjöar, stort badhus, parkområden, restauranter mm, med andra ord en perfekt premiärplats för Sommarland Cup 2019 för Aquacross, sporten som tidigare hette jetski.

Eric Jacobsson Kumla Aquabike Klubb, 2:a i GP3

Efter nästan en månads framgångsrikt tävlande ute i Europa kom syskonparet Drange från Bergen i Norge samt Orustförarna Samuel Johansson och Edvin Samuelsson till start. Storebror Dag-Martin Drange var därmed favorit i standardklassen för s k ståmaskiner, men hårt motstånd skulle komma från Eric Jacobsson Örebro. Dag-Martin satte snabbaste tid i tidskvalet, Eric hade motorproblem och hamnade längre ned i finalstegen. Men, hemmaföraren Eric var omutbar i duellerna mot förarna han mötte i finalstegen, en efter en slogs ut av Eric som till sist ställdes mot Dag-Martin som lugnt kunde vänta ut sin motståndare. Eric däremot hade en hård resa med alla finalkörningar. I första mötet mot Dag-Martin såg det ut som att Eric skulle ta segern, men i sista svängen blev det ett litet kast som Drange utnyttjade och vann. Bäst av tre finalåk gällde och när orken tröt för Eric kunde Drange vinna även nästa duell och blev därmed totalsegrare i klassen.

Richard Svensson Kumla Aquabike Klubb 5:a i GP4

Bland sittmaskinerna var det VM-meriterade klubbkompisarna från Orust Jetski Klubb som dominerade. Samuel Johansson vann knappt före Edvin Samuelsson. Sittmaskinerna gav rejäla vattenkaskader vilket uppskattades av den yngre publiken.

Frida Persson Gävle 4:a i GP4

Tävlingarna genomfördes med många åskådare, förarna var också mycket nöjda med tävlingsformatet med par-dueller där bäste förare gick vidare i tävlingen. Nästa deltävling är Karlskoga Motorsportvecka där Aquacrossen varit med sedan 2013. Där körs serien som en vanlig heat-tävling, för att sedan återigen avgöras med par-dueller i Grande Finale inne på Sommarland den 27 juli. Parken kan vid bra väder få uppemot 12000 besökare som får se vem som blir Vinnare av Skara Sommarland Cup 2019.