Crosskart

Tre förhandstippade och så Brunnkvist i 250

Patrik Hallberg, Rasmus Brunnkvist, Per Björnson och Sebastian Enholm lämnade Högstabanan som svenska mästare i Crosskart i sina respektive klasser. Motsvarande namn i cuperna blev Robin Larsen Hermansen och Anders Martinsson.

Även om det är uppvisning är det så klart race för Miniförarna. Närmast kameran Rasmus Lidman, därefter Liam Eriksson, Oliwer Lundmark och Elias Åkerlund.

Lördagen var en härlig sensommardag och söndagen en påminnelse om den kyla som snart omsluter oss. Men förarna värmde med schyssta fighter på banan, helt utan rullningar. Knappt ens några bärgningar. Den allra första på söndagen som fick åka snöre ut var Markus Andersson som hade vikt in på innerplan efter att ha luftfiltret ramlat för förgasarspjället. Riksidrottsförbundets dopingkontrollanter kom och testade ett par förare. Det gör att den slutliga mästerskapslistan fastslås först då provsvaren är framtagna. Annars var det som vanligt Mini som inledde med heat, utom i finalen där de alltid så glada förarna startade en och en. 

”We are all the winners, we are all the best!”
Minigänget tar emot publikens ovationer från prispallen.

85 cc. Utgångsläget var att Erik Nilsson ledde med elva poäng före Robin Larsen Hermansen. Ändå hade Robin en fördel, förutsatt att han kunde bättra på sin åttondeplats rejält från Strängnäs, medan Eriks jämnhet gjorde att det ”enda” han kunde göra var att byta ut en tredjeplats från premiären. Robin förvaltade sin möjlighet på bästa sätt och kunde knappt stå still inför prisutdelningen, där han fick kliva upp överst på pallen. Erik var visserligen tvåa i mål, men han förlorade guldet på mållinjen. För nu vann Robin cupen med ett ynka poäng. Trea Emma Tietjens som inte riktigt visste var hon hade sin huvudmotståndare i kampen om cupbronset, men Einar Friberg körde in som nia medan Emma blev sexa. Einar fick stryka det resultatet då det var hans sämsta under säsongen, medan Emma ökade sin skörd med fem poäng. Därmed var bronset i hamn för tjejen som kör för Haninge MK. Fyra slutade Rasmus Persson medan Eivind Walfridsson Dahl och Einar Friberg båda slutade på 82 poäng, ett mindre än Rasmus.

Direkt efter att Emma Tietjens (#12) kört in som sexa i 85-ornas A-final trodde hon att den totala tredjeplatsen gått upp i rök. Men så var det inte utan hon grejade den pallplatsen.
Norrmannen Robin Larsen Hermansen gjorde allt rätt i Haninge och med seger både i premiären och i finalen fick han ihop 100 poäng och seger i 85 cc.

JSM 125 cc. Att Patrik Hallberg skulle greja ett guld till Haninge MK var högst troligt. Den superlugne 15-åringen gjorde vad publiken ville och tog sig snabbast av alla till mållinjen, både i sina kvalheat och i finalen. Visserligen tog Oskar Hellström hand om starten i A-finalen, medan Patrik hade en fin fight om andraplatsen med klubbkompisen Hampus Wretman. Vid målgång hade ändå Patrik lyckats få alla bakom sig och hans andra säsong i 125 var över. Med maximala 105 poäng, då hade han ändå räknat bort en seger. – Tack! Ja det har varit en bra säsong och roligt att få avsluta med seger på hemmaplan, säger Patrik som iförd guldhatt i framtiden tänker sig rally. – Men troligtvis fortsätter jag också med 125 cc nästa år. Tvåa blev Hampus Wretman, som därmed tog sig upp på silverplats. – Silver är jag nöjd med, för förra året var jag sexa, säger Hampus. Lördagen gick helt enligt ritningarna för Algot Hammarqvist med två heatsegrar, men i tredje kom han inte ens ifrån startplattan. Arg och besviken fick han istället byta plats i tabellen med en desto gladare Wretman. Precis utanför medalj landade Oskar Hellström (fyra i Haninge) och Noel Eliasson (trea i finalen). Båda stannade på 80 poäng, där Noel höjde sig rejält efter att ha bytt ut nio poäng från Östmark till 25 finalhelgen. 

Patrik Hallberg fortsatte på den inslagna vägen och vann allt igen i 125 cc, både kval och final. Här jagad av klubbkompisen i Haninge MK, Hampus Wretman, som slutade tvåa och därmed blev silvermedaljör.
Noel Eliasson försöker hålla sig undan flödet av Pommac när kompisarna Hampus Wretman och Patrik Hallberg försökte göra den andre så våt som möjligt på prispallen.

SM 250 cc. Marcus Svensson startade helgen med jämna 100 poäng, Rasmus Brunnkvist 93. Med ökat självförtroende efter segern i Strängnäs hade Rasmus så klart räknat ut att en seger till och det skulle bli guld, trots att Marcus hade så mycket mer poäng. Men Marcus kunde som mest plussa på fem, Rasmus nio. Det blev tre heatsegrar vardera i inledning och startuppställning med Marcus längst ut till höger på plattan, Rasmus i mitten och Marzurchik Nikita längst till vänster. Marcus hittade bästa fästet och drog iväg, för lagom till finalerna kom duggregnet och förvärrade kylan ytterligare. Med Rasmus i bakhasorna. – Jag låg bakom och väntade, men i backen uppför första backen mot velodromen hade jag bättre fart och lyckades hoppa om honom på insidan, berättar Rasmus. – Sedan tog jag i allt vad jag kunde! Marcus var inte glad över omkörningen, då han ansåg att närkontakten blev brysk men på sista varvet var han ifatt igen. Ett varv till och det hade garanterat kommit något omkörningsförsök. Nu hann inte Marcus, utan guldet knep Rasmus i sin andra säsong. Brons till William Franzén medan Robert Bergman inte alls fick den chans han så innerligt önskade. Rullstolsburen som han är växlar han med paddlar på ratten, och trots hjälpande insatser krånglade det tekniskt. Så illa att Robert fick avbryta tävlingen efter lördagens kval och nöja sig med att bli fyra före Axel Johansson.

Tätt var det mellan Rasmus Brunnkvist och Marcus Svensson, båda slutade på 102 poäng och i finalen. Guld i 250 cc till Brunnkvist då han vann i Haninge före Marcus, med ryssen Marzurchik som trea.

SM 650 cc. ”Min bästa säsong någonsin” konstaterade Per Björnson efter att ha kört i mål som trea i den sista finalen. Den räknade han genast bort, och slutade därmed på maximala 105 poäng. Till det har han bara förlorat tre kvalheat, resten segrar rakt över! – Jag kan inte klaga… men jag tar år för år och vet inte i dagsläget om jag kör nästa säsong, säger Per. I så fall skulle han kunna nå jämna tio SM-guld. Kampen om silvret var desto hårdare mellan Markus Andersson, Robin Tietjens och Fredrik Eriksson, i nämnd ordning inför finalhelgen. Robin startade med två kvalvinster och Fredrik en seger och en andraplats. Markus hörde ett missljud redan på träningen och i kvalet var motorn orkeslös och det var bara att byta motor. I nästa kval flyttade sig navet och dämparen blev som en cykelpump. Ändå lyckades han bli tvåa. I tredje tog Markus ledningen, men tvingades styra in på innerplan. Då hade luftfiltret ramlat för förgasarspjället och han hamnade som fjärde man in i B-final. – Inget roligt alls! Men jag får försöka gå den långa vägen, suckade Markus. Lite hjälp fick han av regnet, för de som startade långt bak hade en fördel, så det blev seger. När det sedan var dags för A-final kom Andersson som ett spjut från bakre led och flög fram till seger. Och silverpengen. – Det är inte över förrän det är över, så det känns härligt att få rädda ett silver, sa Markus efteråt. Då med mungiporna vid örsnibbarna. Bronset var det stenhårt om och segrande ur den striden gick Fredrik Eriksson, fyra i Haninge. – Planen var ett brons och det lyckades jag med, så det känns bra för det var verkligen spännande! Nu ska vi bygga om lite inför nästa år, säger Fredrik. Hemmaföraren Robin Tietjens blev sexa och därmed fyra totalt. – Det är jag ändå nöjd med även om jag önskat att jag avslutat bättre, säger Robin som snart ska debutera i rally med en Volvo 940 (Rally Gotland). Femma Johan Fransson, som snyggade till sitt facit med en andraplats i A-finalen.

Sin bästa säsong någonsin menar Per Björnson för så här har det sett ut nästan varje gång han visat sig på banan i 650 cc. Nionde guldet tog Årjängsföraren hand om.
Så här såg den avslutande prispallen ut i 650cc: Från vänster Fredrik Eriksson, fyra/brons, tvåa Johan Fransson (femma totalt), segrare Markus Andersson (silvermedaljör), trea Per Björnson (guld) samt femman Linus Andersen (sexa totalt).

SM Xtreme. Oskar Andersson tog hem sin första A-final i Haninge och därmed klättrade han från den sjundeplats han hade i tabellen till en silvermedalj! – Vilket år det blev ändå!Full pott och segrare i Sverigecupen, seger i sprintcupen och en silvermedalj i SM i mitt första år i Xtremeklassen, skriver Oskar på Facebook. Tvåa över mållinjen var Sebastian Enholm och det räckte mer än väl för att ta hand om guldet. – Det var halt, för jag hade lite softare dämpare. Skönt att det blev guld, säger ”Sebbe”. Innan start var Tommie Svärd den som låg närmast Enholm poängmässigt. Men det blev en helg Tommie troligen vill glömma. Bara tre fempoängare i kvalet och han landade i C-final. Där han gick vidare tillsammans med Fredrik Larsson. Fredrik vann sedan B-finalen medan Tommie halkade runt och slutade femma. Förutom Sebbe och Oskar, de enda med full pott från kvalet, var det i A-final Max Rundberg, Jimmy Kujanpää, Simon Pettersson, Jimmy Bergander, Fredrik Larsson och Roger Lunde. Lunde visade ryslig fart i tredje kvalheatet, men så fastnade slavcylindern ute och kopplingen låg i genom hela målböjen. Rasade som en sten från ledning till sista plats. När A-förarna fick grönt ljus tog Oskar täten direkt med Sebbe i rygg. Max kastade sig in i alternativet efter en dålig start. Det skulle visa sig framgångsrikt, för efter målgång var han trea. – Jag hade så klart som mål att slåss mot de andra. Men med tanke på startfältet är det inte bara att tro man ska åka A-final, utan det har verkligen varit tufft, säger Max som efter en jämn säsong tog hand om bronset. Stackars Tommie fick inte med sig några poäng från Haninge, utan stannade på 82 poäng. Där landade också Max, som i kraft av avslutet puttade Finnskogaföraren från medaljplats. Även den totala femteplatsen var det stenhård fight om mellan Haninges Charlie Agerheim och Jimmy Bergander. Båda fick ihop 78 poäng och då Jimmy körde in som sexa blev han den bäste av de två. Sjua, bara en poäng efter, Jimmy Kujanpää. Roger Lunde, också han från Haninge, körde in som femma i finalen. Sjua efter Jimmy blev Charlie, åtta Fredrik och nia Simon.

Förra året vann han 125 cc överlägset. I år blev det guld i Xtreme för Sebastian Enholm, Teknis MC.
När det som bäst behövdes klev Max Rundberg upp på pallen som trea i Xtreme och det lyfte honom upp till bronsplats.

40+. Henrik Spets inledde säsongen bäst och såg ut som säkerheten själv. Men Anders Martinsson tog upp kampen och den som vann i Haninge skulle ta cupsegern. Då gjorde Niklas Fransson ett inhopp, och med tanke på hur han brukar åka skulle han säkert blanda sig i. Men i vätan återfanns han först på sjunde plats. Istället var det fördel Henrik efter kvalen, där han vann två och var trea i ett. Anders hade serien 5-5-7. Men kval är en sak och final något annat. Då for Anders iväg som ett skollat troll och även om Henrik jagade så kom han aldrig till riktigt slagläge. Utan fick finna sig i att han var snabbare på att få upp Pommac-flaskan och därmed dränkte Anders på prispallen. – Äsch, jag är inte ett dugg ledsen för att Anders knep guldet! Jag såg inget i vätan och då rann musten liksom ur mig. Och nu är det slutåkt, nästa år ska jag vara teammanager åt barna, säger Henrik. – Vi hoppas allt att Spets ändrar sig för vi vill ha honom med. Det här är kul och jätteroligt att få vinna, det är ju sådant man vill göra. Men framför allt har vi så kul ihop, säger Anders. Trea i cupen blev Hans-Erik Sjöberg, för dagen döpt till ”Henrik” i resultatlistan. SMK Eda-föraren hade 86 poäng innan start och körde till sig en femteplats i Haninge. Den strök han, för de sedan tidigare intjänade poängen räckte. Fyra Thomas Agerheim och femma Patrik Eriksson.

Tur för Anders Martinsson att han körde snabbare än Henrik Spets på banan, annars hade det inte blivit guld i +40-cupen. För på pallen var Spets betydligt kvickare med att öppna Pommacflaskan. Trea i slutfinalen för året blev Patrik Eriksson.

Foto: Annemo Friberg