Rallycross

Kristoffersson dominerade i Finland

Ledning från start till mål i samtliga heat. Johan Kristoffersson dominerade stort under den första dagen av FIA World Rallycross i finska Kouvola. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren tog sin 22:a VM-seger i karriären.

Foto: FIA World Rallycross

– Och den fjortonde 30-poängaren, summerar Johan.

Dubble världsmästaren Kristoffersson kom till Kouvola, i sydöstra Finland, med två poängs ledning i VM-tabellen. Efter första tävlingsdagen hade den utökats till hela sexton poäng före Mattias Ekström, 86 mot 70.

– Otroligt bra! Jag har hela tiden sagt att det gäller att vara jämn i årets serie och det hade jag i bakhuvudet i finalen också idag.

Johans signum under dagen var de vassa starterna. Han var helt överlägsen ut från startplattan i de tre kvalomgångarna och fortsatte på samma sätt i semifinalen och finalen.

– När det sitter så sitter det. Jag tränade mycket starter under åren -17 och -18 och jag skulle säga att de är lika bra nu som de var i slutet av 2018.

Efter tre kvalomgångar stod det klart att Kristoffersson hade kapat åt sig sin tredje kvalseger av tre möjliga den här säsongen.

– Trodde inte jag skulle vara snabbast i Q2 när de hade vattnat banan och jag fick köra i första heatet, men det gick även där vilket gav en rejäl självförtroendeboost, säger Kristoffersson.

I semifinalen stod Johan längst fram med sin Volkswagen Polo R Supercar och med regerande världsmästaren Timmy Hansen vid sidan. Kristoffersson tog starten än en gång och kunde sedan kontrollera racet.

– Vi provade lite nya grejer där och försökte hitta det bästa av det bästa. Stort tack till teamet för ett stenhårt jobb under dagen.

I finalen hade Kristoffersson dagens stora överraskning bredvid sig, hemmaåkaren Juha Rytkönen.

– Imponerande av honom att komma in som ny i teamet och leverera på det sättet. Extra bra gjort eftersom vi andra körde tävling för en vecka sedan och är inne i det. Samtidigt är det ett meddelande till oss andra att vi behöver vara skärpta hela tiden.

Den snabbe finländaren fick en bra start, men det hjälpte inte eftersom den 31-årige värmlänningen var ännu snabbare fram till första svängen.

– Där kom jag in i körningen riktigt bra och kunde ta mig lite tid att testa olika linjer.

I mål var Johan drygt tre sekunder före tvåan Rytkönen och tog sin 22:a VM-seger i karriären, den tredje den här säsongen.

Därmed var han snabbast alla gånger han var ute på banan: på träningen, i alla tre kvalheateten, i semi- och i finalen.

– Första gången det händer. Jag har aldrig varit här förr. Att vara snabbast redan från första träningen och att därefter, utan någon teamkompis att jämföra med, hitta vägar framåt för att kunna köra ännu snabbare känns väldigt bra.

Precis som förra helgen i Höljes blir det snabb omladdning inför morgondagens andra race i Kouvola. Där kommer Volkswagen-föraren att starta från pole position i andra heatet.

– Min första pole i Q1 för i år, säger Johan efter lottningen.

Teamchefen Tommy Kristoffersson var av förklarliga skäl mycket nöjd med teamets och Johans arbete när han summerade dagen.

– Vi trodde redan när vi kom hit att karaktären på banan skulle passa både Johan och bilen. Den är tekniskt svår med många förflyttningar höger till vänster, lite som gymkhana och där har han ju varit duktig. Johan har också knäckt koden på starterna. Bilen är svår att starta med, men han har bra självförtroende nu.

Foto: FIA World Rallycross