RacingRally

Kolsvas rallyjuniorer tog medalj och pallplats

Visst gick det vägen för rallyjuniorerna från Kolsva MS. JSM-silver till Martin Jakobsson och William Binbach grejade välförtjänt andraplats i sin klass.

Målen var högt satta och förväntningarna uppskruvade inför Rally Bilmetero, lördagens SM-final i Sandviken.

Det fanns en liten chans att nå silver i Junior-SM för co-driver Henrik Lundh och Martin Jakobsson när finalen kördes i Sandviken, och den chansen tog de!

Ändå rådde det förstämning efter två körda sträckor hos team Jakobsson, där pappa Ronnie mekar, Martin kör och Henrik Lundh är kartläsare. Bara några kilometer in på förmiddagens andra specialsträcka – totalt två mil lång – gick ett stag av under bilen och bara treans växel gick att använda i den trimmade Corollan.

– Vi förlorade 25 sekunder på den ultrasnabba sträckan och var helt övertygade om att vi tappat den bronsmedalj vi hade innan start, säger Martin.

I det läget återstod ytterligare två sträckor.

– Det var inget annat än att gasa så mycket vi kunde på det som var kvar!

I rally kan allt hända, så en svår konkurrenten fick också problem och tvingades bryta. Det i kombination med att Martin fixade en kanontid på sträcka tre gjorde att det blev medalj i Junior-SM för Martin och Henrik i Trimmat 2WD.

– Jag trodde inte det var sant först, att vi tagit silver i JSM! Så otroligt roligt, säger Martin.

Enligt reglerna i rally måste föraren av bilen fylla som högst 25 år under säsongen för att räknas som junior. Martin är 24 år. Däremot får kartläsaren vara äldre, allt för att dela med sig av sin erfarenhet.

– Efter andra sträckan var det tungt. Men det är bara att bita ihop och kämpa, och den här gången gav det utdelning, säger Henrik.

Kolsvas andra unga talang, William Binbach har tillsammans med Robin Hallman visat att farten finns där. Men gång på gång har de rasat i resultatlistan därför att något gått sönder eller de gjort egna små misstag, som kostat många sekunder.

I SM-finalen fick de äntligen den efterlängtade pallplatsen, tvåa i Otrimmat 2WD med sin Peugeot 208 R2.

– Att Pontus Lönnström skulle bli för svår det visste vi, för han vann förra året och tävlar nu en hel del internationellt. Så att bli tvåa efter honom är som en seger, jublar William.

Marginalen ner till trean Victor Hansen var endast 3,6 sekunder efter 5,2 mil i högsta tempo.

Sista sträckan fick utgå sedan en bil gått av vägen och det tog alltför lång tid för att kunna släppa på startfältet igen.

Kolsvaduon Robin Hallman, co-driver, och William Binbach ärades för sin andraplats i stentuffa juniorklassen Otrimmat 2WD. Foto: Annemo Friberg