Rallycross

Andersson ökar i SM-täten

SM-ledande Nils Andersson avslutade dubbeltävlingen i Piteå med seger i Lites-klassen. Därmed ökade han ledningen i mästerskapet, trots en mindre lyckad tävling under lördagen.

– En jättebra helg, trots allt. Man börjar lära sig att det är ups and downs i rallycross, säger Kristoffersson Motorsport-föraren.

Nils Andersson hade en ledning på fjorton poäng när han gav sig in i dubbeltävlingen i Norrbotten. Första dagens tävling i ett regnigt Piteå blev dock inte alls vad Andersson hade hoppats på. I kvalet drabbades han av såväl punktering som trasig hjulupphängning. Trots det tog han sig som fyra till semifinalen och ledde där när han blev påkörd och fick bryta.

– Tror jag tog ut problem för hela säsongen under den tävlingen. Alla marginaler på fel sida.

Det var bara att bryta ihop och komma igen för KMS-föraren – och som han gjorde det! På ett torrare underlag stod han efter söndagens kvalomgångar i pole position i semifinal 1.

– Jag kunde starta ifrån dem och sedan kontrollera.

Det receptet var gångbart även i semifinalen, där han ledde han från start till mål. Det gick fort, men inte med maximal satsning.

– Det gällde att spela smart, en ständig riskanalys för att undvika punkteringar. Curbsen var riktigt vassa.

Finalen blev också en kontrollerad historia, även om Andersson blev ordentligt utmanad av Casper Jansson. Nils tog joker-spåret redan på fjärde varvet från ledning.

– Det var också en säkerhetsgardering, ifall man skulle råka ut för en punktering.

När Jansson tog jokern på sista varvet övertog Andersson täten. I mål var segermarginalen en halv sekund för 21-åringen från Arvika. Därmed trillade maximala 30 poäng in på kontot, att lägga till de 15 poäng han ändå plockade under lördagen.

– Det gäller att göra de dåliga dagarna på rätt sätt också.

Inför nästa race, dubbeltävling i Västerås 24-25 juli, leder Nils Andersson SM för Lites-bilar med hela 28 poäng – ett riktigt bra läge.

– Absolut, men det är mycket kvar än.